Ceremonii de înmormântare pentru cei opt militari care au căzut la datorie în accidentele aviatice din 2 martie

Militarii căzuți la datorie. FOTO Forțele Navale

Ceremoniile militare și religioase organizate pentru înmormântarea militarilor căzuți la datorie în accidentele aviatice care au avut loc, în județul Constanța, în seara zilei de 2 martie, se vor desfășura sâmbătă, 5 martie, și duminică, 6 martie, la Constanța, București și în localitatea Lunca Corbului, din județul Argeș.

Șase militari dintre cei opt căzuți la datorie vor fi înmormântați în Cimitirul Eroilor din Municipiul Constanța. Trupurile neînsuflețite ale căpitan-comandorului (pm) Bogdan Florin, sublocotenentului (pm) Banu Gelu, sublocotenentului (pm) Carp Vlad, sublocotenentului (pm) Bosoi Sergiu, sublocotenentului (pm) Marinescu Ionuț și sublocotenentului (pm) Lateș Eduard-Cătălin au fost depuse vineri, 4 martie, la Muzeul Național al Marinei Române.

Programul ceremoniilor funerare se va desfășura după cum urmează:

  • Sâmbătă, 5 martie, începând cu ora 12.00, va avea loc la Muzeul Național al Marinei Române o ceremonie militară în memoria celor șase eroi și vor fi constituite cortegiile funerare. Slujbele de înmormântare se vor oficia, începând cu ora 13.00, la Catedrala Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” pentru cinci dintre militarii, și la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova”, de la aceeași oră, pentru sublocotenentul (pm) Bosoi Sergiu. Cei șase militari vor fi înmormântați în Cimitirul Eroilor din Constanța.
  • Tot sâmbătă, 5 martie, începând cu ora 12.00, căpitanul (pm) Pătrașcu Gheorghe Sorin va fi înmormântat în localitatea Lunca Corbului, sat Pădureți, județul Argeș.
  • Duminică, 6 martie, ora 11.00, locotenent-comandorul (pm) Niță Iosif-Costinel va fi înmormântat la Cimitirul Militar Ghencea III din București.

Pe timpul desfășurării funeraliilor, în semn de omagiu adus camarazilor care și-au pierdut viața, aeronave ale Forțelor Aeriene Române și ale aliaților care execută misiuni de poliție aeriană întărită în România vor executa survoluri ale zonelor în care au loc ceremoniile.

Cei opt militari au fost înaintați în grad, post-mortem, conform ordinului ministrului Apărării Naționale, în baza prevederilor art.68 din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare și au fost decorați post-mortem de Președintele României cu Ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, respectiv cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, „pentru a onora memoria ofițerilor care și-au sacrificat viața săvârșind acte de devotament excepțional pe timpul îndeplinirii misiunilor încredințate.

Eroilor care au căzut la datorie în catastrofele aviatice de miercuri, 2 martie, le-au fost conferite Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Forțelor Navale și Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, „în semn de recunoștință și apreciere a rezultatelor remarcabile obținute în întreaga activitate profesională, a curajului dovedit în înfruntarea riscurilor majore și a spiritului de sacrificiu până la jertfa supremă”.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale, a Statului Major al Forțelor Aeriene și a Statului Major al Forțelor Navale își exprimă profundul regret pentru pierderea celor opt camarazi și este alături de familiile greu încercate. Dumnezeu să-i odihnească în pace!

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*