Casa de Cultură din Mangalia va fi modernizată cu fonduri de la Compania Națională de Investiții

Casa de Cultură din Mangalia. FOTO Primăria Mangalia

Consilierii locali din Mangalia au aprobat, recent, documentația tehnico-economică pentru reabilitarea Casei de Cultură din localitate și predarea amplasamentului către Compania Națională de Investiții (CNI), în vederea demarării lucrărilor de execuție.

Conform documentației tehnice, clădirea va fi complet refăcută pentru a reda edificiului cultural funcțiunea pentru care a fost creată în anul 1961, de către arhitectul Nicolae Vlădescu. Astfel, se va asigura o echipare tehnică, atât pentru partea funcțională strict constructivă (iluminat, tratarea aerului, încălzire), cât şi pentru suportul tehnic al funcțiunilor de bază (echipare audio – video, iluminat de scenă, scenotehnică, etc.) la nivelul standardelor actuale, ținând cont, totodată, de necesitatea de asigurare a unei polivalențe a sălii de spectacol.

Parterul va fi conceput astfel încât să reprezinte un spațiu destinat vizitatorilor. Pentru publicul spectator, în foaier se va amenaja un bar cu o capacitate de 40 de locuri, spațiu polivalent ce permite organizarea de expoziții, vernisaje, lansări de carte, etc. Sala de spectacol va fi dotată cu mobilier fix pentru majoritatea locurilor, fiind prevăzute şi spații pentru persoanele cu dizabilități. Scena va fi conectată la un depozit pentru decoruri şi la un nod de circulație de serviciu, ce face direct legătura cu cabinele actorilor şi accesul spre exterior. De asemenea, se va retehnologiza și înlocui vechiul ecran, precum și sistemul de ridicare-coborâre al acestuia, prin demontarea unor panouri mobile din pardoseala scenei.

Proiectul mai prevede lucrări la finisajele interioare și exterioare, precum și conservarea mozaicului mural „Geneze”, de pe fațada principală a clădirii. Această lucrare a fost creată de pictorul Jules Perahim şi sculptorul Mac Constantinescu. Lucrarea reprezintă elementele vieții: apa, pământul, aerul şi soarele, la care se adaugă simbolul existenței umane: copilul. Suprafața de peste 300 de metri pătrați, compusă din 3.150.000 de piese ceramice colorate, pătrate cu latura 2×2 cm, făcea din acesta cel mai mare mozaic mural din țările socialiste din spațiul ex sovietic.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*