Carol I, Constantin cel Mare și Cella Serghi vor avea statui în orașul Constanța, în timp ce „Lupoaica” va fi relocată

Primăria Constanța a decis amplasare a unor noi statui în oraș, cu intenția de a pune în valoare o perioadă istorică, în egală măsură amplă și semnificativă a cetății Tomis.

Astfel, ținând cont de opiniile exprimate referitoare la proiectul de realizare și amplasare a unor noi monumente în municipiul Constanța și de diversele puncte de vedere susținute în cadrul dezbaterii publice, vă prezentăm în continuare propunerile de amplasare urbanistică și estetică a monumentelor selectate de comisia de specialitate.

Statuia ecvestră a Regelui Carol I va fi amplasată în fața Palatului Regal pe un spațiu dislocat din domeniul public. Argumente principale privind locația: vecinătatea unui edificiu reprezentativ din epocă legat în mod profund de familia regală, Palatul Regal și efectul de fundal oferit de prezența acestei clădiri.

Statuia Împăratului Constantin cel Mare va fi amplasată în Parcul Arheologic de la Termenele Romane, în vecinătatea Edificiului Roman cu Mozaic. Argumente principale privind locația: vecinătatea unui edificiu de epocă, cel mai reprezentativ, efectul de incintă al fundalului, potențialul de evoluție a locului într-un parc arheologic.

Statuia scriitoarei Cella Serghi va fi amplasată în mărime naturală pe esplanadă în zona de promenadă în apropierea aripii de nord-est a clădirii Cazinoului. Argumente principale privind locația: efectul oferit de prezența Cazinoului, clădire simbol pentru peisajul marin local cu o arhitectură bogată în elemente artistice, vizibilitatea și accesibilitatea locului pentru public, potențialul de imagine ale unei sculpturi de maniera descrisă pe un asemenea amplasament, ținând cont de popularitatea în social media, valoarea și semnificația peisajului date de prezența imediată a Mării Negre, de existența unei case memoriale „Cella Serghi” pe strada Krikor H Zambaccian (fostă strada Mării) care ar realiza o conexiune firească între două repere turistice menite să valorifice memoria culturală a Constanței.

Grupul statuar cuprinzându-i pe I.C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu și Remus Opreanu va fi amplasat, în mărime naturală, în zona de bifurcație a bulevardului Tomis, la intrarea în Peninsulă, în vecinătatea străzii Vasile Alecsandri. Argumente principale privind locația: deschiderea zonei peninsulare cu un grup de personalități care au avut o contribuție esențială la dezvoltarea zonei și a orașului modern; așezarea strategică într-un punct de intersecție și joncțiune a vechiului Tomis cu orașul nou, un punct de maximă vizibilitate turistică.

La acestea se adaugă:

Relocarea statuii „Lupoaica”, replică a statuii Lupa Capitolina de la Roma lângă Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se va reamplasa pe aleea cu sarcofage romane care duce la Edificiul Roman cu Mozaic în Piața Ovidius. Argument principale privind locația: realizarea unei configurații monumentale legate de moștenirea istorică romană în Dobrogea care cuprinde statuia poetului Ovidius Publius Naso, Edificiul roman cu mozaic și sarcofag (expuse pe o altă alee lângă muzeu ) și nu în cele din urmă Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța; o mai bună echilibrare arhitectonică în spațiul cuprins între muzeu, edificiu și blocurile de pe latura opusă muzeului.

„Personalitățile propuse și aduse în atenția publicului s-au evidențiat prin importante contribuții politice, militare, administrative si artistice. Pentru stabilirea amplasamentelor s-a ținut cont de zona istorică, fezabilitate, semnificație și prezența în vecinătate a unor obiective turistice, edificii sau împrejurimi care să poată contribui semnificativ la obținerea unei imagini valoroase”, au transmis reprezentanții Primăriei Constanța.

La dezbatere au participat reprezentanți ai instituțiilor publice din domeniile culturii, artelor și istoriei, reprezentanți ai societății civile și toate persoanele interesate de aspectul orașului în care trăiesc și care și-au dorit să aducă aportul la amplasarea unor monumente noi în municipiul Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*