Campania „Schimbă PET-ul cu biletul” continuă în luna iunie la Constanța

Campania „Schimbă PET-ul cu biletul” continuă și în luna iunie. FOTO Primăria Constanța

Campania „Schimbă PET-ul cu biletul”, o inițiativă unică în România prin care locuitorii din Constanța pot circula cu mijloacele de transport în comun plătind la schimb cu deșeuri, continuă în luna iunie la Constanța.

Astfel, potrivit Primăriei Constanța, cei dornici să participe vor oferi cinci deșeuri (PET-uri sau doze de aluminiu), iar în schimb vor primi un bilet de autobuz, cu două călătorii, valabil pe orice linie de transport. Campania se va desfășura în fiecare vineri, la punctele de colectare sub formă de animale marine gigant din următoarele stații CT BUS: Far; Gară CFR; Poarta 2 Port – Tribunal; Cap de linie Tomis Nord (Cireșica); City Park Mall.

În plus, locuitorii vor putea să colecteze deșeurile și în celelalte zile ale săptămânii, la automatele de reciclare din parcările tuturor magazinelor Kaufland din Constanța. În schimbul celor cinci deșeuri colectate (PET, doze de aluminiu, sticlă) ei vor primi un bon, cu care se pot prezenta în fiecare vineri din luna iunie în stațiile mai sus menționate, pentru a primi un bilet de autobuz gratuit. De asemenea, bonurile eliberate de automatele de reciclare din magazinele Kaufland Constanța vor oferi și reduceri la anumite produse conform promoțiilor săptămânale.

Continuarea campaniei se datorează succesului pe care l-a avut în rândul constănțenilor ediția pilot, desfășurată vineri, 21 mai. În doar 10 ore, 615 persoane au participat la acțiune aducând la punctele de colectare în total 220 kilograme de PET-uri și 15 kilograme de doze de aluminiu.

Recipientele de colectare sub forma unor animale marine gigant au fost umplute cu deșeuri încă dinaintea orei 12.00. Cetățenii au întâmpinat cu mare entuziasm oportunitatea oferită prin această campanie de colectare separată a deșeurilor și s-au prezentat la cele cinci stații de autobuz cu mai multe deșeuri, deși în schimbul acestora știau că vor primi un singur bilet CT BUS. Acest lucru a reiterat nevoia de implementare a unui sistem accesibil de colectare a deșeurilor, dar și deschiderea populației de a contribui la un mediu mai curat și mai sănătos.

În urma evaluării rezultatelor primei luni de campanie, la finalul lunii iunie, organizatorii acțiunii vor decide extinderea acesteia în Constanța și pe durata întregului sezon estival. Atât pentru ediția pilot, cât și pentru următoarele ediții costul integral al biletelor este suportat de partenerii privați ai acțiunii, Kaufland România și Green Ambalaje. Toate PET-urile colectate în cadrul campaniei vor fi transmise către fabricile de reciclare Green Ambalaje, unde vor fi transformate în noi resurse.

Un alt aspect inedit al campaniei îl constituie infrastructura de colectare separată a deșeurilor, aceasta având forma unor animale marine gigant, care reprezintă cele mai cunoscute specii protejate din apele din România. Cele patru sisteme gigant reprezentând doi delfini, un sturion și o broască țestoasă au rolul de a trage un semnal de alarmă asupra impactului pe care deșeurile îl au asupra animalelor acvatice. Campania se desfășoară la Marea Neagră, aceasta fiind a doua cea mai poluată mare din Europa. După partea de vest a Mării Mediterane, Marea Neagră conține cea mai mare densitate de gunoaie produse de om și ajunse în mediul marin din UE. Plasticul constituie 90 la sută din deșeurile produse de oameni și descoperite în mediul marin, iar 85 la sută dintre acestea sunt sticlele de plastic (PET) și pungi de unică folosință, aceste două categorii de obiecte reprezentând doi dintre principalii poluanți marini.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*