Au fost desemnate cele 10 proiecte câștigătoare în cadrul procesului „Tu decizi pentru Constanța!“

Primul proces de bugetare participativă din istoria orașului nostru, „Tu decizi pentru Constanța!“ a ajuns la final. Au fost declarate câștigătoare proiectele care au strâns cel mai mare număr de voturi din cele zece categorii disponibile. Procesul de votare s-a desfășurat online, pe platforma https://tudecizi.primaria-constanta.ro, în perioada 7 noiembrie – 4 decembrie.

 „Programul <<Tu decizi pentru Constanța!>> a reprezentat un prim exercițiu de bugetare participativă pentru Constanța, iar începutul a fost bun. Mă bucur că a fost depus un număr mare de proiecte, dar și că multe dintre acestea au fost declarate eligibile. Este un pas mic pentru alcătuirea unei imagini de ansamblu în care constănțenii vor ști că au puterea de a schimba ceva în acest oraș, că pot decide cum și în ce direcții se pot duce o parte din banii publici și că pot fi pro-activi, ca ideile lor să devină realitate. Abia aștept ca toate proiectele câștigătoare să fie implementate, pentru că ele vor servi ca exemplu și vor încuraja o implicare și mai acerbă în viitoarele programe de bugetare participativă. De asemenea, urmează o perioadă în care vom analiza ceea ce a mers bine și ce nu, pentru ca anul viitor să venim cu îmbunătățiri“, a precizat viceprimarul municipiul Constanța, Florin Cocargeanu.

În total, au fost înregistrate 2.145 de voturi. Au fost declarate câștigătoare 10 proiecte care au strâns cel mai mare număr de voturi din cele nouă categorii disponibile.

  1. Educație – „Dăm viață școlii noastre“. Un proiect sustenabil pentru reabilitarea și reamenajare curții interioare din cadrul Colegiului Național de Arte „Regina Maria“, inițiat chiar de elevii unității școlare. Curtea interioară va fi dotată cu mobilier urban, iar pereții vor fi pictați de elevi, fiind transformată în spațiu de recreere, dar și pentru activități școlare sau extracurriculare.
  2. Cultură – Picturi murale pentru creșe, școli și spitale – datorită acestui proiect depus de Asociația Civică Tomis Așa cum Trebuie, o mare parte din clădirile unităților școlare și spitalele din Constanța vor avea un aspect mai plăcut.
  3. Digitalizare – Smartlab – Creștem educația și performanțele în IT. Proiectul Asociației Informatică pentru Viitor propune un spațiu de învățare deschis și inspirațional (laborator de informatică cu tehnologii integrate) pentru copii și tinerii constănțeni cu vârste cuprinse intre 8 si 18 ani. Elevii vor avea un spațiu dedicat de practică și antrenament pentru a obține rezultate deosebite la competiții de programare și robotică, precum si pentru a fi traineri pentru viitoarele generații de elevi în activitățile desfășurate într-un SmartLab.
  4. Social – Aplicație de voluntariat pentru persoanele în vârstă din cadrul Direcției Generală de Asistență Socială. Aplicația va permite înscrierea voluntarilor și direcționarea lor mai ușoară către persoane în vârstă aflate în evidența DGASPC. Prin intermediul aplicației se vor putea monitoriza separat și vizitele făcute de voluntari la persoanele în vârstă. Voluntarii înscriși în aplicație îi poată asista/ajuta pe beneficiari pentru realizarea unor acțiuni simple (mici cumpărături, însoțirea beneficiarilor în locurile unde aceștia au nevoie să ajungă: autorități, bancă, parc etc.);
  5. Amenajare spații verzi și locuri de joacă – Extinderea locului de joacă din zona Tic-Tac. Locul de joacă existent va fi extins pe terenul învecinat, care are o lungime de 24,5 metri și o lățimea de 13,2 metri. Prin implementarea proiectului, mult mai mulți copii și părinți din zonă se vor bucura de activitate recreativă în aer liber;
  6. Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației – Reabilitare faleză (între străzile Grozești și Ciprian Porumbescu). Proiectul va permite reabilitarea pavajului, reabilitarea scărilor de acces către plajă, reabilitarea spațiilor verzi, reabilitarea iluminatului public în zonă prin înlocuirea stâlpilor actuali de iluminat cu stâlpi moderni cu lămpi pe led și înlocuirea și completarea mobilierului stradal;
  7. Protecția mediului/ protecția animalelor – Reciclăm pentru viitor. Un program de dotare a sălilor de clasă din școli și grădinițe cu pubele pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Elevii vor deprinde obiceiului de colectare selectivă și de asigurare a unui mediu curat și mai sănătos. De asemenea, va crește cantitatea de deșeuri colectate selectiv la nivelul municipiului și va îmbunătăți capacitatea unităților de învățământ de a contribui la protecția mediului.
  8. Sport – Reabilitare sală sport, strada Badea Cârțan. Proiectul va permite îmbunătățirea condițiilor pentru practicarea activităților sportive de către amatorii de mișcare din oraș. Va fi reparat acoperișul, pereții, vor fi înlocuite geamurile, ușile de acces, podeaua și vor fi aduse noi dotări pentru practicarea de diferite discipline sportive.
  9. Amenajare spații publice – Toaletă publică modernă între necesitate și lux – Amplasarea de toalete publice pe traseul pietonal Gară – Centru – Plajă (pe toata lungimea plajei din municipiu), în parcuri, locuri de joacă, piațete;
  10. Reabilitarea parțială a parcului Tăbăcărie utilizând sisteme agrovoltaice cu plante decorative (declarat câștigător deoarece pe domeniul „Sănătate“ nu a fost depus niciun proiect, acesta fiind proiectul cu cel mai mare număr de voturi dintre cele declarate necâștigătoare). Proiectul își propune să stopeze deșertificarea parcului, îmbunătățirea densității vegetale, producție de energie verde și menținerea unui microclimat adecvat pentru un mai bun confortului al utilizatorilor parcului. În paralel, Primăria își va compensa consumul propriu de energie electrică, generând energie verde.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*