Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica “Sfântul Ierarh Nicolae” din Ostrov, pe data de 10 aprilie

Slujbă oficiată de IPS Teodosie. FOTO Arhiepiscopia Tomisului

Biserica Ortodoxă a statornicit ca în a cincea săptămână a Postului Mare în lăcașurile de cult să fie oficiate slujba Deniei Canonului Mare (miercuri) şi a Deniei Acatistului Bunei Vestiri (vineri).

Miercuri, 10 aprilie, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 13.00, Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea constănțeană Ostrov, iar de la ora 17.00, Denia Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Canonul Mare a fost redactat de către Sfântul Andrei Criteanul (arhiepiscopul Cretei). Născut la Damasc, în jurul anului 660, într-o familie creştină, Sf. Andrei Criteanul a intrat în monahism la vârsta de 14 ani. Este considerat cel dintâi autor de canoane liturgice, cea mai importantă scriere fiind Canonul Mare. În cele peste 250 de stihuri, acest amplu imn liturgic îi invită pe credincioşi la rugăciune, post și smerenie. Sfântul Andrei Criteanul a trecut la viaţa veşnică în anul 740.

Joi, 11 aprilie, ierarhul Tomisului:

  • va oficia, de la ora 15.00, Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Dumitru” din localitatea Lumina (Str. Mare, nr. 93);
  • va participa, de la ora 17.30, la conferința „Din temnițe spre sinaxare”, desfășurată la Catedrala arhiepiscopală. Vor susține prelegeri: IPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, Pr. Hariton Negrea, Pr. Amfilohie Brânză, Pr. Mihail Stăneiu, Pr. Mihai – Andrei Aldea, Zoe Rădulescu şi alţi invitaţi. Evenimentul se înscrie într-un periplu național de astfel de prelegeri ce a debutat la Iași, în data de 19 martie, a continuat la Târgoviște, și, după Constanța, urmează Făgăraș și Sibiu. La Constanța, acțiunea este organizată de către Arhiepiscopia Tomisului și Curtea Brâncovenească;
  • va oficia, de la ora 21.00, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite la biserica „Sfânta Cruce și Sf. Calinic” din Constanța (str. Eduard Caudella, nr. 84, zona Energia) întrucât joi, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului.

Vineri, 12 aprilie, de la ora 17.00, ierarhul nostru va oficia Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Denia Acatistului Bunei Vestiri amintește de întruparea lui Hristos și de minunea eliberării Constantinopolului de invazia perșilor și a avarilor (7 august 626). În semn de recunoștință, poporul a petrecut noaptea victoriei rugându-se în biserica Maicii Domnului din Vlaherne. Acatistul recapitulează învățătura despre întruparea și nașterea Fiului lui Dumnezeu din Fecioară, dar și ajutorul pe care îl primesc cei ce se roagă Maicii Domnului.

Sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur la biserica „Izvorul Tămăduirii” din Constanța (bdul. Tomis, zona Macul Roșu).

Duminică, 14 aprilie, începând de la ora 8.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Gheorghe” din Constanța (Str. Nicolae Iorga, nr. 1), anticipând cinstirea ocrotitorului spiritual, Sf. M. Mc. Gheorghe (23 aprilie).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*