Arhiepiscopia Tomisului susține că nu există doctorate plagiate sub îndrumarea IPS Teodosie. Universitatea Ovidius a dispus înființarea unei comisii care să examineze cazul

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie. FOTO Paul Alexe

Arhiepiscopia Tomisului a anunțat marți, 25 mai, că nu există doctorate plagiate sub îndrumarea IPS Teodosie, după ce în presă a apărut informația potrivit căreia nouă din cele 15 teze de doctorat coordonate Arhiepiscopul Tomisului au fost invalidate de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) pentru plagiat.

„Referitor la invalidările prezentate public, din anul 2016 și până în prezent, IPS Teodosie, ca îndrumător, a avut invalidate un număr de opt teze de doctorat, conform deciziei întâi a CNATDCU, adică nu sunt invalidate definitiv. În această fază, CNATDCU propune diferite modificări necesare tezelor, după care tezele sunt reanalizate. Din cele opt teze, două au fost deja confirmate pozitiv și doctoranzii au primit titlul de doctor, cinci sunt în curs de modificare, urmând a fi reanalizate și doar una a fost invalidată definitiv, CNATDCU considerând că teza nu a fost modificată corespunzător”, se precizează într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

În documentul citat se mai menționează că nu există nouă doctorate plagiate, sub îndrumarea IPS Teodosie, „cum iarăși eronat s-a afirmat public”.

„Softul anti plagiat determină ce procent dintr-o teză constituie similitudine, iar ghidul de interpretare menționează că suspiciunea de plagiat începe de la un procent de 5 la sută din teză. În cazul tezelor coordonate de către IPS Teodosie, nici una dintre teze nu a depășit procentul de 5 la sută, altfel n-ar fi putut pleca către CNATDCU”, a mai transmis Arhiepiscopia Tomisului.

Totodată, reprezentanții instituției mai susțin că și informația potrivit căreia IPS Teodosie ar coordona mai mulți doctoranzi decât este permis, este eronată.

„Conducătorii de doctorat nu au studenți-doctoranzi peste limita legală. Conform art.19 din Regulamentul instituțional de organizare a studiilor doctorale în cadrul Universității <<Un conducător de doctorat poate îndruma la UOC maximum 20 doctoranzi, indiferent de stadiul în care se află studenții-doctoranzi>>. Actualmente, IPS Teodosie are 17 doctoranzi, iar ceilalți profesori nu depășesc limita de 20 de doctoranzi, cum eronat a fost prezentat public” , arată Arhiepiscopia Tomisului în comunicatul citat.

Pe de altă parte, conducerea Universității „Ovidius” Constanța a anunțată marți, 25 mai, că situația apărută în cadrul Școlii Doctorale de Teologie va fi „analizată cu celeritate”.

„În cadrul ședinței Consiliului de Administrație desfășurată astăzi, 25 mai, a fost discutată și situația semnalată de către presă cu privire la activitatea Școlii Doctorale de Teologie din cadrul Universității Ovidius din Constanța. Consiliul de Administrație a hotărât înființarea unei comisii de analiză, la nivel de universitate, cu scopul examinării cu celeritate a acestei situații”, au transmis reprezentanții UOC.

Informațiile au apărut după ce chiar în scrisoarea pe care Cancelaria Sfântului Sinod i-a adresat-o IPS Teodosie, ca răspuns la solicitarea acestuia de înființare a Mitropoliei Tomisului, este acuzat că „cele mai mari probleme, din punct de vedere al calității tezelor doctorale și al onestității științifice, se regăsesc la Școala Doctorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Ovidius”.

„În cadrul hotărârii sinodale nr. 1138/2021 privind raportul de activitate a Comisiei de Teologie din cadrul Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), pentru perioada septembrie 2020 — ianuarie 2021, s-a evidențiat că cele mai mari probleme, din punct de vedere al calității tezelor doctorale și al onestității științifice, se regăsesc la Școala Doctorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Ovidius, Constanța (teze plagiate, teze conduse de profesori care nu au legătură cu disciplina pe care o predau și pentru care au expertiză academică, deficiențe de redactare a textului, incompleta și viciata folosire a bibliografiei, reluarea unor teme care au fost deja cercetate etc.)”, se arată în scrisoarea remisă IPS Teodosie de către Cancelaria Sfântului Sinod.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*