Aproximativ 5.400 de elevi constănțeni susțin, de luni, simularea examenului național de bacalaureat 2021

Gata de examen. FOTO Komsomolec
examen, bacalaureat, test

Aproximativ 5.400 de elevi constănțeni de clasa a XII-a și a XIII-a susțin pe parcursul săptămânii viitoare probele de simulare din cadrul examenului de bacalaureat național 2021. La nivelul județului au fost stabilite 61 de centre de simulare din care 31 de unități de învățământ liceal sunt în municipiul Constanța.

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Constanța, simularea se desfășoară în baza prevederilor legislative care reglementează derularea examenului de bacalaureat național 2021, precum și a normelor dispuse prin Ordinul ministrului educației și al sănătății nr. 3.235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare.

„Ne dorim ca aceste simulări să fie tratate cu seriozitate de către elevii noștri deoarece reprezintă o etapă de exersare a cunoștințelor asimilate până în prezent, o etapă care le poate oferi o imagine clară a nivelului de pregătire, precum și a modalității în care se derulează un examen național”, a declarat prof. Sorin Mihai, inspector școlar general.

Probele încep la ora 09.00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 08.30. Reamintim că, în acord cu prevederile legale în vigoare, în sălile de clasă trebuie asigurate următoarele măsuri de prevenire și protecție:

 • la intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor va fi măsurată temperatura;
 • vor fi asigurate materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini etc);
 • se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanța ușii, mânerul de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
 • în toate spațiile în care se vor desfășura activități cu elevii vor fi afișate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS-Cov 2;
 • intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare către sălile de clasă și spre alte încăperi sunt stabilite de unitatea de învățământ, semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
 • existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;
 • în sălile de clasă activitățile/simulările se vor desfășura prin stabilirea locurilor în ordine alfabetică, pe clase, fără a amesteca colectivele de elevi.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de simulare au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela la instrumente de desen. Mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de simulare.

Este interzisă introducerea în sălile de simulare a unor obiecte, precum: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

Rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.

Calendarul probelor de simulare este:

 • 22 martie 2021- Proba E)a)- Limba și literatura română;
 • 23 martie 2021- Proba E)c)- Proba obligatorie a profilului;
 • 24 martie 2021- Proba E)d)- Proba la alegere a profilului;
 • 25 martie 2021- Proba E)b)- Limba și literatura maternă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*