Aproape 9.000 de cărți funciare au fost eliberate, gratuit, pentru proprietarii imobilelor din Gârliciu și Cumpăna

OCPI Constanța

Aproape 9.000 de cărți funciare au fost eliberate, vineri, gratuit, pentru proprietarii imobilelor din două unități administrativ-teritoriale (UAT) din județul Constanța, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (P.N.C.C.F) susținut de Guvernul României. Lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor au fost finanțate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (A.N.C.P.I), prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (O.C.P.I) Constanța.

Astfel, proprietarii celor 7.374 de imobile din comuna Gârliciu vor primi noile cărți funciare începând de vineri, 26 iunie. Lucrările de cadastru general au început în anul 2018 și au vizat o suprafață de 6.571 de hectare.

„Gârliciu este prima comună din județul Constanța care a fost cadastrată integral, însă treaba noastră nu se oprește aici. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, prin O.C.P.I Constanța, va pune la dispoziția primăriilor toate modificările drepturilor de proprietate, rezultate în urma procesului de înregistrare sistematică, pentru a susține crearea și menținerea unei baze de impozitare reale. Practic, acesta este primul pas spre interconectarea sistemelor informatice ale autorităților locale și centrale și crearea unei baze de date comune, pentru eficientizarea activității”, a punctat Laurențiu Alexandru Blaga, președinte – director general al A.N.C.P.I.

Celelalte aproximativ 1.600 de imobile înregistrate gratuit în sistemul integrat de cadastru și carte funciară aparțin proprietarilor terenurilor agricole din comuna Cumpăna, unde lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților s-au desfășurat pe sectoare cadastrale. Finanțarea a fost asigurată din veniturile proprii ale A.N.C.P.I, prin O.C.P.I Constanța.

„Digitalizarea activității instituțiilor publice este, în momentul de față, o necesitate. Pentru autoritățile locale, acest proces începe cu înregistrarea sistematică a proprietăților. Ulterior, primăriile vor beneficia de integrarea automată a informațiilor în două dintre aplicațiile dezvoltate de A.N.C.P.I – Registrul Agricol Național și Registrul Electronic Național de Nomenclatură Stradală”, a precizat directorul O.C.P.I Constanța, Grecu Dorin Sasu.

În prezent, din totalul de 71 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din județul Constanța, una, Gârliciu, este cadastrată în proporție de sută la sută, iar în alte 43 se desfășoară lucrări de cadastru general în cadrul P.N.C.C.F, atât la nivel de UAT, cât și la nivel de sector cadastral.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*