FOTO VIDEO Primarul Mariana Gâju a mers într-o excursie cu localnici în Cumpăna. Oamenii au putut vedea realizările în localitate și au primit explicații de ce anumite proiecte nu au fost încă finalizate

Mariana Gâju a organizat o excursie pentru localnicii în Cumpăna. FOTO Adrian Boioglu

O idee pornită dintr-o emisiune CTnews Tv s-a transformat într-un gest bun pentru locuitorii din Cumpăna, când primărița Mariana Gâju a luat un microbuz și i-a invitat pe doritori să facă un tur de localitate. Nu a fost doar o plimbare oarecare, ci mai degrabă o sesiune de audiențe pe roți, în mișcare. Oamenii au pus întrebări, iar edilul le-a dat răspunsuri.

Pe scurt, Mariana Gâju a vrut să le arate nemulțumiților, pe viu, ce s-a făcut bun în Cumpăna și-a vrut să audă de la ei ce au ceva de spus și ce-ar mai trebui făcut. Excursia locală a început  din față Primăriei și a inclus zona unde se surpă Canalul Dunăre Marea Neagră, stadionul nou cu toate facilitățile lui, liceul cu campusul aferent, cartierul de case ridicat de bikerii de la Habitat For Humanity și apoi străzile din jur, una câte una.

“Cumpăna a fost verificată de corpul de control al Ministerului Lucrărilor Publice, ca și alte localități din țară, pentru lucrările pentru care a solicitat bani. Comuna are în lucru 3 lucrări de drumuri prin programul PNDL, un proiect pe canalizare/alimentare cu apă, un alt proiect pe creșă și altul pe grădiniță

E o comună unde administrația publică locală nu a dormit: a cerut fonduri, consiliul local le-a aprobat, proiectele pe străzi de asemenea, iar primarul și executivul din primărie aleargă după bani. Eu ca primar răspunzător de destinele comunei îi invit pe locuitori să meargă cu mine la adresele pe care vor, să le verificăm. Și sâmbătă viitoare și sâmbătă cealaltă” promite Mariana Gâju.

Trei ore a durat toată plimbarea, timp în care doritorii au văzut zonele de investiții ale comunei Cumpăna, au aflat detalii despre cum sunt cheltuiți banii și-au putut pune întrebări la rândul lor. Surpările de la Canal sunt o rană dechisă pentru localnici, iar primăria presează continuu Bucureștiul, la minister.

Acum lucrarie de consolidare sunt oprite temporar din lipsa finanțării, însă urmează să fie reluate cât de curând. La stadion, copiii aveau un meci în desfășurare, ocazie bună ca să testeze calitatea gazonului iar la liceu, oamenii au văzut toate spațiile de cazare, de învățat, sălile de clasă și locul unde servește masa pentru elevi. Trei ore și jumătate a durat turul localității Cumpăna.

“Este o idee foarte bună; eu sunt doar de 4 ani în Cumpăna. Am stat în Constanța și veneam deseori în Cumpăna și datorită a ceea ce s-a făcut în ultimii ani în Cumpăna am hotărât să ne mutăm aici. Acum, ca să cunosc mai bine localitatea am hotărât să urc în microbuz” spune Delia Zamfirescu, o femeie între două vârste.

“Un lucru bun e că avem un Centru Medical de Permanență unde am fost și eu că am avut nevoie. Apoi sala de sport, unde am fost mai devreme și am văzut-o cu terenul aferent, un loc ce nici măcar în municipiul Constanța nu l-am văzut.

Iar strada asta cu asfalt jumate-jumate, înțeleg că s-au oprit lucrările din lipsa de bani. Și la noi pe stradă e la nivel de piatră. Sper că la plimbarea următoare să ajungem și pe strada noastră ca să ne explice când va fi asfaltată” spune un alt localnic, Virgil Senopol.

Mariana Gâju fusese criticată de câțiva localnici că strada Bujorilor din Cumpăna este pe jumătate asfaltată. Părea că e lăsată așa și că așa va muri, iar primărița a vrut să le explice oamenilor cum stau lucrurile, în teren. Strada Bujorilor face parte dintr-un pachet de 20 de străzi, un proiect care însumează aproape 11 kilometri și unde datorită vremii nefavorabile s-au oprit lucrările.

Asta se cumulează și cu faptul că la 30 noiembrie nu existau în conturi banii pentru lucrările deja executate. Apoi, pe 25 ianuarie, comuna Cumpăna a primit aproape 3 milioane de lei prin programul PNDL de la Guvern. Iar lucrurile bune vor continua. Privind în urmă, Mariana Gâju își amintește imaginile vechi, pe care le-a găsit când candida la funcția edilitară.

“Nu știu dacă mai am sau nu fotografiile cu munții de gunoaie de la capătul străzii Morii, de la capătul străzii Straja, de la marginea cartierului rezidențial Del Sole, de pe strada Berzei, de la strada Traian… Erau munți de gunoaie și din 2000 au fost eliminați încet-încet.

Astăzi ne luptăm cu regulile de civilizație pe care mulți le uită; cei 7 ani de-acasă, de a nu ieși să-ți arunci dormeza din casă la marginea comunei, de-a nu ieși să arunci resturile de la demolări la marginea comunei pe un câmp liber, pentru că acela nu aparține Primăriei: este al proprietarilor de teren, localnici din Cumpăna” spune primarul Mariana Gâju.

Politica transparentă și dialogul cu oamenii sunt calea de urmat pentru oricare primar, indiferent cât de mare este localitatea lui. Astfel de infotrip-uri leagă comunitatea în idei, proiecte și realizări. În loc să aștepți reclamațiile la Primărie mai bine mergi în mijlocul locuitorilor să le arăți cum schimbi lucrurile. Iar lumea va aprecia întotdeauna tipul asta de comunicare.

“Mă așteptăm să fie pe teren cei care pun întrebările critice, pe rețelele de socializare. Nu știu de ce nu au venit, dar eu îi invit în continuare aici, pe teren. Nu mă ascund în spatele unui calculator, nu într-un studio de televiziune, ci aici acasă la noi, cu bune și cu rele.” – Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. Virgil Senopol, desemnat candidatul PMP la Primăria Cumpăna. Ce apreciază la actuala administrație din comună – Cumpaneni.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*