Aproape 600 de elevi constănțeni de gimnaziu vor participa la etapa județeană a Olimpiadei naționale de limba și literatura română

Examen, educatie, elevi

Inspectoratul Școlar Județean Constanța organizează sâmbătă, 19 martie, începând cu ora 10.00, etapa județeană a Olimpiadei naționale de limba și literatura română – clasele V-XII. Concursul va avea loc în următoarele centre de concurs: Școala Gimnazială Nr. 7 „Remus Opreanu” din Constanța (clasele a V-a și a VIII-a), Școala Gimnazială Nr. 39 „Nicolae Tonitza” din Constanța (clasele a VI-a și a VII-a) și Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța (clasele IX-XII).

Conform regulamentelor Ministerului Educației cu privire la derularea olimpiadelor și concursurilor școlare, etapa județeană a Olimpiadei naționale de limba și literatura română – clasele V-XII, se va desfășura cu participare fizică, respectându-se toate măsurile de prevenire a îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2. Accesul elevilor este permis, pe baza carnetului de elev, în intervalul orar 09.00 – 09.30. Timpul de lucru este de 3 ore.

La etapa județeană, calificarea la etapa superioară a competiției este condiționată de obținerea a minimum 85 de puncte. La etapa națională a Olimpiadei, participă câte un elev/an de studiu/secțiune din fiecare județ, primul în ierarhia clasei la care a concurat, cu respectarea punctajului minim prevăzut de Regulamentul specific Nr. 26121/01.03.2022 (gimnaziu) și, respectiv, de Regulamentul specific Nr. 26116/01.03.2022 (liceu).

Ierarhia concurenților, în vederea premierii, se stabilește în ordinea descrescătoare a punctajelor finale obținute. La etapa județeană a Olimpiadei, la fiecare clasă, se acordă câte trei premii (de regulă, un premiu I, un premiu II și un premiu III) și un număr de mențiuni reprezentând cel mult 15 la sută din numărul participanților (rotunjit la numărul întreg imediat superior, în cazul unui număr fracționar).

Premierea se face cu respectarea strictă a ierarhiei valorice și a condiției de punctaj, după cum urmează:

  • mai mult sau egal cu 85 de puncte, pentru premii;
  • mai mult sau egal cu 80 de puncte, pentru mențiuni.

În situația în care punctajele finale sunt egale, în vederea acordării unui singur premiu/clasă, Comisia de organizare, evaluare și de soluționare a contestațiilor aplică următoarele criterii de departajare, în ordinea de mai jos:

  1. pentru gimnaziu:
  • punctajul obținut la subiectul II;
  • punctajul obținut la subiectul III;
  • punctajul obținut la subiectul I;
  1. pentru liceu:
  • punctajul obținut la proba scrisă;
  • punctajul obținut la itemul 2 de la proba scrisă;
  • punctajul obținut la itemul 1 de la proba scrisă.

La toate etapele Olimpiadei, candidații pot contesta numai punctajul obținut la proba scrisă. La nicio etapă a Olimpiadei nu se admite depunerea contestației de către o altă persoană (părinte, profesor însoțitor, coleg etc.), în absența elevului în cauză.

Conform prevederilor din Calendarul competițiilor naționale pe discipline școlare, aprobat cu nr. 25.810/21.02.2022, etapa națională a OLIMPIADEI NAȚIONALE DE LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ se va desfășura în perioada 18 – 22.04.2022, la Târgoviște (clasele V-VIII) și, respectiv, în perioada 26 – 30.04.2022, la Slobozia (clasele IX-XII).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*