Aproape 500 de persoane, salvate din apele Marii Mediterane de polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă

Polițiștii de frontieră români s-au întors acasă după patru luni de zile petrecute în Marea Mediterană

Polițiștii de frontieră români, membri ai echipajului navei maritime de patrulare MAI 1102 din dotarea Gărzii de Coastă, s-au întors acasă miercuri, 9 noiembrie, după o operațiune de prevenire și combatere a migrației la care au participat în Marea Mediterană timp de patru luni de zile. În cadrul misiunilor desfășurate, polițiștii de frontieră români au salvat 484 de persoane, care se aflau în pericol pe ambarcațiuni supraaglomerate și de mici dimensiuni, ce navigau în Marea Mediterană.

Astfel, în perioada 08 iulie – 06 noiembrie, nava maritimă de supraveghere MAI 1102 din dotarea Poliției de Frontieră Române a participat la Operațiunea Comună „THEMIS”2022 – Italia, organizată de Agenția Europeană FRONTEX (Agenția Europeană pentru Poliție de Frontieră și Gardă de Coastă) ce s-a desfășurat la frontierele maritime externe ale UE.

Nava Poliției de Frontieră Române a executat misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare și salvare în Marea Mediterană, la frontiera maritimă externă din sudul Italiei, alături de forțele de poliție și de impunere a legii ale tuturor statelor membre UE. participante la misiune.

Pe timpul misiunii echipajul navei, format din 28 de polițiști de frontieră, a efectuat 1.143 ore de patrulare pe mare și a participat la șase operațiuni de căutare și salvare a vieților omenești pe mare. Polițiștii de frontieră români au salvat, transbordat și transportat 484 de persoane (bărbați, femei si copii), de diferite naționalități, care se aflau în pericol pe ambarcațiuni supraaglomerate și de mici dimensiuni, ce navigau în Marea Mediterană și care, ulterior, au fost preluate autorităților italiene pentru efectuarea formalităților specifice.

Obiectivul principal al Operațiunii Comune „THEMIS” a fost reprezentat de sprijinirea autorităților italiene în supravegherea și controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum și de căutare și salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene.

Activitatea este o continuare a operațiunilor de control la frontieră organizate de Frontex, în cadrul cărora Poliția de Frontieră Română a avut o contribuție semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât și din punctul de vedere al numărului, al profilurilor și al rezultatelor obținute de experții detașați, aprecierile venind atât din partea autorităților italiene, cât și din partea Agenției. Operațiunea a fost finanțată de către Frontex.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*