Aproape 5.000 de tone de azotat de amoniu, indisponibilizate în Portul Constanța

Mii de tone de azotat de amoniu, indisponibilizate în Portul Constanța

În cadrul unei acțiuni organizate, în perioada 12 – 14 august, la nivel național, coordonată de Direcția Arme, Explozivi și Substanțe periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii au efectuat peste 50 de controale la agenți economici ce efectuează operațiuni cu azotat de amoniu, în urma cărora au fost indisponibilizate peste 8.000 de tone, aproape 5.000 dintre acestea fiind în Portul Constanța.

Astfel, polițiști Inspectoratului Județean Constanţa au efectuat, joi, un control în depozitul unei societăți comerciale din Portul Constanța Sud Agigea, ce avea ca obiect de activitate manipulare, depozitare și activități de servicii anexe transporturilor pe apă.

„În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au descoperit 4.908,82 tone azotat de amoniu, ambalate în bigbag-uri, de 1.000 de kilograme fiecare, stivuite în magaziile depozitului fără ca operatorul economic să fie autorizat pentru activitatea de depozitare a azotului de amoniu, conform autorizației de mediu emise în acest sens. În cauza, a fost întocmit dosar penal, iar cercetările vor fi continuate de către poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța.

Mii de tone de azotat de amoniu, indisponibilizate în Portul Constanța

Azotatul de amoniu este o substanță chimică obținut din amoniac și acid azotic, solidă, cristalină, foarte solubilă în apă. Este utilizat majoritar în agricultură, sub formă de îngrășământ granulat, folosit pentru fertilizarea în câmp deschis, a culturilor agricole.

Azotatul de amoniu se descompune la încălzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, în apă și oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanțe organice, reacția de descompunere devine explozivă. Conform fișei de siguranță, oxizii de azot, degajați la descompunerea azotatului de amoniu, sunt extrem de toxici.

Conform prevederilor Legii nr. 49/2018, privind regimul precursorilor de explozivi, din cauza proprietăților explozive (în anumite condiții), azotatul de amoniu este clasificat ca și precursor de exploziv pentru care există obligația raportării furturilor, pierderilor sau disparițiilor semnificative.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*