Adrian Mihălcioiu a anunțat că un român este la bordul navei Galaxy Leader, capturată de către milițiile Houthi

Adrian Mihălcioiu. FOTO Adrian Boioglu

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu, a anunțat că un român este la bordul navei Galaxy Leader, capturată de către milițiile Houthi.

“Avem cel puțin un navigator la bordul acestei nave, Galaxy Leader. Nava este sub pavilion Bahamas. Se știe că nava a plecat din Turcia către India, este un o navă care încarcă mașini pentru India. Acum în zona Mării Roșii, în apropiere de Yemen a fost atacată de niște forțe rebele înarmate, nu vorbim de pirați somalezi, de forțe armate ale unei facțiuni rebele și a fost îndreptată către portul Hodeidah unde se află și acum. Navigatorul nostru este electrician. Are 29 de ani și a fost și el contactat să meargă pe această navă printr-o firmă din Bulgaria.

S-a format o celulă de criză la Ministerul Afacerilor Externe. În afara de comunicatele pe care le dau și sunt standard, Ministerul Afacerilor Externe, prin Direcția Consulară și prin toate celelalte organisme ale ministerului se lucrează intens și cred cu rezultate foarte bune în următoarea perioadă foarte scurtă. Cred că și alte organizații internaționale lucrează pentru că domeniul maritim este foarte bine organizat, începând cu Organizația Maritimă Internațională, sunt cluburi de asigurare, reasigurare, cluburile de risc, societățile care negociază cu astfel de răpitori ai navelor.  Din păcate, se pune și Marea Roșie într-o zonă de pericol. Acesta este cel mai grav lucru care se poate întâmpla”, a declarat Adrian Mihălcioiu.

Potrivit MAE, la data de 19 noiembrie, nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roșie, a fost capturată de către milițiile Houthi și dusă lângă coasta statului Yemen, iar din informațiile de primă sesizare, printre membrii echipajului s-ar afla și un cetățean român.

Din dispoziția ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de Criză Interinstituțională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetățeni români.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituțională, în cooperare și coordonare cu celelalte autorități române cu atribuții în materie și în strânsă legătură cu alți parteneri internaționali continuă să monitorizeze cu maximă atenție situația și întreprinde demersuri în vederea soluționării acesteia.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*