ABADL a început pregătirea plajelor pentru sezonul estival

ABADL a începu pregătirea plajelor pentru sezonul estival. FOTO: ABADL

Lucrătorii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral au început pregătirea pentru sezonul estival a sectoarelor de plajă contractate și necontractate.

Potrivit ABADL, din punct de vedere logistic, specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța au împărțit zonele de plaje în trei tronsoane, astfel:

 1. Năvodari – Mamaia – Constanța;
 2. Agigea – Eforie – Tuzla – Costinești;
 3. Olimp – Jupiter – Saturn – Mangalia – 2 Mai – Vama Veche.

„Întreținerea sectoarelor de plajă presupune un proces tehnologic care se derulează concomitent, pe întreg litoralul Mării Negre. Complexul de lucrări – igienizare, nivelare, evacuare scoică, alge și deșeuri, afânare, ecologizare, este executat cu utilaje din parcul propriu și personal propriu. De asemenea, geomorfologia liniei litoralului este dinamică și prezintă schimbări în mod constant necesitând execuția de lucrări în repetate rânduri mai ales în lunile martie și aprilie, când mai există furtuni destul de puternice ca intensitate”, au transmis reprezentanții instituției.

Activitățile de pregătire pentru sezonul estival, constau în următoarele operațiuni:

 • Curățarea manuală a plajei prin colectarea corpurilor străine (lemnoase, metalice, sticle, materiale plastice etc) și a deșeurilor de orice natură;
 • Încărcarea manuală în mijloace de transport sau containere;
 • Îndepărtarea manuală a nisipului depus la zidurile de sprijin din vecinătatea aleilor de promenadă și în dreptul gardurilor de protecție;
 • Nivelare mecanizată a nisipului depus la zidurile de sprijin/garduri de stuf din vecinătatea aleilor de promenadă și în dreptul gardurilor de protecție;
 • Reabilitarea suprafețelor de plajă erodate prin transfer de nisip din zonele cu acumulări (dislocare, încărcare, transport și nivelare în zonele stabilite);
 • Demontarea gardurilor de stuf;
 • Nivelarea suprafețelor de plajă;
 • Evacuarea depozitelor de scoică din zonele cu depuneri și transportul acestora în zonele cu deficit;
 • Lucrări de afânare a nisipului (discuri) și mărunțirea scoicilor;
 • Transport pentru utilaje (deplasare utilaje șenilate pe autotrailer);
 • Transport și depozitare la rampe ecologice autorizate a deșeurilor nepericuloase, rezultate în urma activităților de ecologizare a suprafețelor de plajă, în condițiile legii.

Suprafața totală de plajă administrată este de 392 de hectare, distribuită pe raza mai multor unități administrativ teritoriale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*