A noua ediție a ”Black Sea Fish Festival – Festivalul peștelui durabil românesc” va avea loc la Pirates Resort Mamaia

FOTO Pixabay.com

 Duminică, 10 septembrie 2023, la Pirates Resort Mamaia va avea loc cea de-a noua ediție a evenimentului ”Black Sea Fish Festival- Festivalul peștelui durabil românesc”, și a treia ediție desfășurată la Pirates Resort Mamaia, manifest al consumului de pește, al conștientizării risipei alimentare, al valorizării peștelui din Marea Neagră, Dunăre, dar și al celui din râurile României.

Bucătari emeriți din întreaga țară, alături de omologii lor din Grecia, Serbia, Bosnia și Herzegovina, Israel, Turcia, Elveția, Slovacia și Macedonia vor pregăti bucate alese din pește și fructe de mare pentru a evidenția dialogul intercultural, interprofesional și culinar dintre cei prezenți.

Organizația Euro-Toques România cu sprijinul  Asociației Culinare Euro Est Alternativ în anul 2015 a demarat proiectul Culinariada, unicul Program Național de training-uri pentru elevii din învățământul de stat de specialitate, care vine în sprijinul profesorilor pentru a întări spiritul profesional ce trebuie indus noii generații de viitori profesioniști ai sectorului gastronomic și turistic.  Și anul acesta se va desfășura o competiție profesională pentru cei tineri, însoțiți de cadre didactice și traineri, competitori în cursa pentru Marele Trofeu al Mării Negre. Sub influența creativă a sloganului “The Power of The Blue Storm”, juniorii noștri se vor strădui să exceleze gătind exclusiv specii de viețuitoare care trăiesc în Dunăre,  Delta Dunării, Marea Neagră și râurile din România.

Separat de competiția culinară vor exista mai multe momente, dintre care:

Open Sessions

Afumarea și coacerea directă a peștelui în smoker

Tehnici de afumare în smoker.

Caracteristicile culorii și gustului în cazul afumării peștelui la cald.

Procese termice de afumare.

Timpii și etapele afumării.

Prezintă: Radu Zărnescu,  Florian Mihail Zeca.

Afumarea peștelui în butoi

Afumarea indirectă a peștelui în Pit Boss Barrel Champion cu deflector tip diafragmă, focar încorporat cu acces direct din exterior. Prezentare: Ultima generație de Smoke Barrel construit de americanii de la Pit Boss. Rețete demonstrative: pește eviscerat întreg,  rondele, trunchi.

Pizza cu Lufăr marinat!

Când vine vorba despre Pizza cu pește sau fructe de mare, combinația dintre aluatul  frământat și maturat din făina românească Castelana de la 7 Spice și peștele Lufăr din Marea Neagră,  marinat crud cu emulsie din ulei de măsline, oțet de mere și suc de lămâie,  îți oferă cele mai tari senzații la nivel olfactiv și gustativ! În urma mai multor teste demarate în 2019, în cadrul lansării programului Sibiu-Regiune Gastronomică Europeană de la Cabana Bâlea Lac s-a ajuns la concluzia că marinarea crudă cu emulsia mai sus menționată a dat cele mai bune rezultate.  La vremea respectivă s-a lucrat cu păstrăvul din Munții Făgăraș,  acum va fi testat unul dintre cele mai aromate specii de pește din Marea Neagră,  lufărul. Va prezenta Pizza Chef Iulian Dumitrescu.

Pizza exotică cu fructe de mare!

Cu ajutorul colegului nostru Ilie Jeciu,  instructor pentru scufundări industriale și de agrement din Eforie Nord, care ne va asigura materia primă pentru fructele de mare (midii, rapane, hamsii…) în parteneriat cu 7 Spice – făina Castelana- made in Romania, vor fi realizate mai multe rețete de Pizza Exotică care vin în completarea meniurilor standardizate. Unul dintre cei mai mari specialiști din acest sector, Mircea Toderaș, multiplu medaliat în concursuri profesionale, ne va delectat nu doar cu gustul, dar și cu partea vizuală a acestui sortiment de mâncare arhaică din sudul Italiei, care s-a consacrat la nivel mondial.

Fine Dining Sessions

Recunoscuți atât pe plan național, cât și internațional, colegii noștri David Ioan, Ciprian Savin Rareș Moga, Vasile Spînu, Răzvan Bloj vor demonstra că produsul local poate fi interpretat în manieră fine dining, preparatele fiind create chiar în fața publicului spectator în prezentări exclusiviste.

Fish Live Cooking Show

Zeca Florian, Executive Chef-ul de la Pirates Resort, alături de colegii săi, membri ai Asociației Culinare Euro Est Alternativ, Cristian Nica, Cristian Olteanu, Cristian Păpușoiu, Ionela Olteanu, Mirela Nechita, Claudiu Moroșan, Dana și Radu Gârba, Ciprian Savin, Elena Pădurariu, Carmen Siminie, Edgar Otvos, Mitan Maria vor face  demonstrații de pregătire ale peștelui în mod tradițional, dându-le acestora o viziune contemporană.

Reprezentanții țărilor prezente vor pregăti în fața publicului o diversitate de preparate specifice spațiului lor cultural: Macedonia, Serbia, Turcia, Slovacia, Elveția, Israel, Grecia, Bosnia și Herzegovina.

De la paella cu fructe de mare, la icrele de pește din munții Făgăraș, la ciorba de pește din Delta Dunării, publicul spectator va face o incursiune în universul culinar românesc, dar și străin, bucurându-se de varietatea speciilor de pește gătite la fața locului, a diverselor tehnici de preparare, ale abordărilor dintre cele mai îndrăznețe, ale asocierilor neînchipuite cu băuturi și vinuri.

Preparatele dulci vor îmbogăți meniul propus, completând gama gusturilor.

Chocolate show

Boem Atelier și Sweeteria, ciocolatierul Vlad Niculescu și Elena Pavel vor prezenta într-un spectacol de excepție diverse abordări ale ciocolatei evidențiate prin tema marină a evenimentului. Va fi un spectacol de neratat!

Sugar Art

Șipoș Dorel va impresiona audiența cu o lucrare din zahăr!

Traditional sweets

Dana Gârba va prezenta o suită de prăjituri tradiționale pentru publicul spectator sub forma unei expoziții de artă culinară.

Pan Artisan exhibition

Pentru că nu există nicio masă fără pâine, diverse produse de brutărie vor fi prezentate de talentata Georgiana Peruc în cadrul evenimentului, publicul fiind provocat să descopere minunate asocieri ale preparatelor din pește cu sortimente diverse de pâine.

Cake show

Damir Rozac din Bosnia și Herțegovina va prezenta publicului câteva piese de cofetărie, sub forma unor torturi, respectând tema evenimentului.

Mixology Show

Andrei Tăușan va asocia diverse cocktail-uri cu preparatele pregătite de maeștrii bucătari.

Wine Show

Sommelierul Andrei Orbeșteanu va prezenta publicului spectator o gamă generoasă de vinuri potrivite consumului preparatelor din pește.

Invitații externi ai acestei ediții din Turcia, Slovacia, Grecia, Israel, Bosnia și Herzegovina, Elveția, Macedonia și Serbia vor încânta cu produsele lor locale interpretate în diverse abordări contemporane, astfel încât spațiul propus, al celei de-a treia culturi, va fi creat, înlesnind dialogul culturilor, valențele interculturale, diferențele și similitudinile bucătăriilor lumii.

Investiția făcută astăzi în educația gastronomică orientată în dublu sens, adică înspre prestatorii de servicii, dar și spre consumatori va avea rezultate simțitoare pe termen mediu și lung, iar efectele vor avea o bună înrurire pentru creatorii de servicii turistice și gastronomice, pentru consumatorii neofili, deopotrivă pentru cei neofobici, pentru că spiritul acestui tip de evenimente este capabil să satisfacă o gamă foarte largă de preferințe.

Ne exprimăm convingerea că în contextul unei comunități a specialiștilor, în care sunt împărtășite aceleași valori, anii următori vor aduce strategii de dezvoltare turistică și gastronomică, iar tipul de manifestare propus va deveni un liant între specialiști și consumatori, astfel încât diferențele de comunicare să fie echilibrate, dar și diversificate” – au anunțat organizatorii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*