A fost semnat Acordul de sprijin pentru dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă

A fost semnat Acordul de sprijin pentru dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă. FOTO: SNN

Statul român a semnat vineri, 9 iunie, un Acord de sprijin crucial cu Societatea Națională Nuclearelectrica pentru dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă. Această semnare marchează începutul etapei a II-a a proiectului, deschizând calea pentru implementarea mai departe a acestui proiect strategic național.

Semnarea acordului de sprijin permite implicarea Guvernului României, Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Energiei, Ministerului Finanțelor și Ministerului Transporturilor, reflectând sprijinul ferm al statului român pentru dezvoltarea programului nuclear național. Această inițiativă este esențială pentru asigurarea securității energetice a țării și pentru atingerea țintelor de decarbonare, deoarece cele două noi unități nucleare vor genera aproximativ 66 la sută din energia curată a României.

Directorul General al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a exprimat recunoștința sa față de Președinția României, Guvern și Parlament, precum și față de toți cei implicați în proiect. Termenul de intrare în exploatare comercială pentru Unitățile 3 și 4 este estimat pentru anii 2030 și 2031, iar acestea vor adăuga 10TWh de energie curată, stabilă și accesibilă în sistemul energetic național.

De asemenea, Acordul de sprijin semnat astăzi implică realizarea unor demersuri importante pentru finanțarea proiectului, inclusiv acordarea de garanții de stat finanțatorilor, implementarea unui mecanism de tip „Contracte pentru diferență” și finalizarea infrastructurii necesare pentru racordarea la Sistemul Energetic Național și evacuarea energiei electrice produse în cele două unități nucleare.

Totodată, este intenția statului român și a SNN să dezvolte acest proiect într-un consorțiu euro-atlantic, în conformitate cu Acordul între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în domeniul energiei nucleare civile din România.

În contextul Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP 27), US Exim Bank a anunțat că este interesată să furnizeze finanțare pentru serviciile tehnice necesare din partea SUA în cadrul proiectului Unităților 3 și 4 de la Cernavodă. Potrivit anunțului, US Exim Bank ia în considerare finanțarea de până la 50 de milioane de dolari în faza a doua a proiectului și până la 3 miliarde de dolari în faza a treia.

Proiectul Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă va fi implementat în trei etape, respectând standardele internaționale în construcția de centrale nucleare. Etapa pregătitoare a fost deja demarată în 2021 prin capitalizarea și operaționalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A. Urmează etapa lucrărilor preliminare, iar în final, etapa de construcție și punere în funcțiune a Unităților 3 și 4.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*