Instalația HPM de la Petromidia, repusă în funcțiune la un an de la tragedia care a curmat trei vieți

Instalația HPM de la Petromidia a fost repusă în funcțiune. FOTO Rompetrol Rafinare

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a finalizat recent lucrările de reparație a instalației de Hidrofinare Petrol Motorină (HPM), afectată de incidentul tehnic survenit în luna iulie a anului trecut. Unitatea de producție a fost reabilitată complet, cu echipamente noi, verificate și autorizate de instituțiile de resort cu atribuții în domeniu.

Pe fondul incidentului survenit pe data de 2 iulie în instalația de Hidrofinare Petrol Motorină (HPM), activitățile de producție au fost sistate și a fost dispusă o serie de lucrări pentru refacerea instalațiilor afectate.

„Prin eforturile considerabile ale colegilor noștri, dar și cu sprijinul specialiștilor din Rominserv și a partenerilor din industrie, rafinăria noastră dispune acum de un flux tehnologic complet, care ne va ajuta să îndeplinim obiectivele operaționale, având ca prioritate siguranța angajaților și fără a neglija componenta pentru protecția mediului înconjurător”, a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Felix Crudu Tesloveanu.

Lucrările efective de reabilitare a instalației HPM au fost demarate încă din luna iulie 2021 și au fost finalizate în timpul opririi tehnologice din perioada martie – aprilie 2022, fiind efectuate, de asemenea, testările și certificările de rigoare.

Toate rezervoarele și coloanele care compun instalația au fost produse în România, respectând specificațiile tehnice de calitate pentru conformarea la cerințele și legislația în vigoare. Instalația are o capacitate de procesare de aproximativ un milion de tone pe an, cu un debit de 130 de metri cubi pe oră și dispune de capabilitatea să proceseze un amestec de motorină de Distilare Atmosferică, motorină de Cocsare și motorină de Cracare Catalitică, la un grad ridicat de desulfurare.

Instalația HPM reprezintă una dintre principalele capacități de obținere a motorinelor cu specificații de calitate ridicate, iar în urma proceselor operaționale, rezultă și produse secundare, cum ar fi fracția ușoară, folosită în instalația de Hidrofinare Petrol Reactor (HPR), respectiv gaze care sunt trimise în instalația de Desulfurare Gaze și Recuperare Sulf (DGRS).

Pentru alinierea la cerințele europene, capacitățile de producție din rafinăria Petromidia au beneficiat de investiții importante. Astfel, unitatea din Năvodari a fost prima din țară care a dispus de tehnologia necesară producției de motorine cu sulf în concentrație de sub 10 particule la milion, standard devenit obligatoriu în Uniunea Europeană în anul 2007, iar în România, începând cu 2009.

În perioada în care instalația HPM nu a fost funcțională, producția de motorină a fost asigurată de celelalte instalații de hidrofinare, pentru a răspunde cererii domestice de produse petroliere. Totodată, cu sprijinul diviziei de trading a KMG International, compania și-a onorat toate obligațiile contractuale încheiate anterior și a continuat, fără perturbări, livrările de produse petroliere.

În acest moment, cea mai mare rafinărie din România funcționează la capacitate optimă, în acord cu planurile de producție estimate de Rompetrol Rafinare. Compania a planificat, în 2022, procesarea a circa 5,6 milioane de tone de materii prime, cu obținerea de aproximativ 2,7 milioane de tone de diesel și Jet A1 (combustibil special de aviație).

În data de 02 iulie, pe platforma Petromidia – Uzina Rafinărie s-a produs un accident la una dintre instalații, constând într-un incendiu, generat de o explozie la un echipament. În timpul evenimentului, o persoană a decedat, iar alte cinci persoane au fost rănite. Ulterior, numărul deceselor a ajuns la trei, după ce doi dintre angajații răniți, care suferiseră arsuri pe suprafețe mari ale corpului, au murit într-o unitate sanitară din Germania.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*