CEO SNN, Cosmin Ghiță: “Viitoarele proiecte nucleare din regiune, precum și tehnologia SMR pot fi o soluție pentru recalificarea și absorbția forței de muncă”

Cosmin Ghiță

CEO SNN, Cosmin Ghiță, CEO SNN, a participat, marți, 12 octombrie, la Aspen Energy Summit, eveniment organizat de Aspen Institute România pentru a dezbate aspectele strategice aflate la intersecția dintre energie, economie, geopolitică și securitate.
Principalele subiecte atinse de Cosmin Ghiță în cadrul intervenției sale au vizat consecințele Green Deal asupra pieței de energie; investițiile în energie, transport și digitalizare; securitatea energetică și decarbonizarea; reglementarea și armonizarea și rolul energiei nucleare în decarbonizare.

“Am ajuns la un punct în care imperativele climatice ne impun să trecem de la planificare la implementarea strategiilor naționale pe care statele membre le-au dezvoltat pentru a face față celei mai stringente probleme globale: schimbarile climatice și tranziția la o producție de energie curată. Securitatea energetică și decarbonizarea trebuie să meargă mână în mână pentru a aborda problema diversificării aprovizionării și independenței față de importurile de energie.
Tranziția treptată trebuie să ofere măsuri de protecție suficiente pentru sectoarele afectate de aceasta și, în acest sens, viitoarele proiecte nucleare din regiune, precum și tehnologia SMR pot fi o soluție pentru recalificarea și absorbția forței de muncă”, a declarat Cosmin Ghi
ță.

El a precizat că modul în care este produsă și consumată energia trebuie privite ca soluții integrate.

“România are avantajul de a opera o tehnologie unică în Europa, CANDU 6. Datorită specificității acesteia, avem o istorie de cooperare de lungă durată cu Canada și SUA, precum și legături foarte puternice cu partenerii europeni. Aceste relații au fost reafirmate recent de interesul guvernului SUA și al US Exim Bank de a oferi sprijin și finanțare pentru proiectele nucleare civile din România. Modul în care producem și consumăm energie trebuie privite ca soluții integrate. Green Deal și noul pachet legislativ „Fit for 55” ne impun să avem o abordare sistemică și să căutăm soluții de decarbonizare profundă”, a mai precizat Cosmin Ghiță.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*