Pentru că nu a fost lăsat să organizeze pelerinaj, IPS Teodosie îi invită la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei pe Klaus Iohannis și Ludovic Orban

Pelerinaj și slujbă la peștera Sfântului Andrei. FOTO Adrian Boioglu

După ce a pierdut în instanță dreptul de a organiza pelerinaj la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei”, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, invită „statul român” la manifestările ce vor fi organizate pe 30 noiembrie.

„Luni, 30 noiembrie, este zi de sărbătoare națională legală, în care ortodocșii și catolicii români îl cinstesc pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României și cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi. Arhiepiscopia Tomisului și Înaltpreasfințitul Teodosie, personal, invită autoritățile de Stat centrale și locale – Președinte, Premier, membri ai Guvernului, parlamentari, Prefect, Președinte al Consiliului Județean, primari, consilieri județeni și locali etc, să ia parte la sărbătoarea națională religioasă a tuturor românilor, Sfântul Apostol Andrei”, se precizează într-un comunicat de sâmbătă al Arhiepiscopiei Tomisului.

Conform programului prezentat de instituție, sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 22.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistul Sfântul Apostol Andrei la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

„Duminică, 29 noiembrie, și luni, 30 noiembrie, de la ora 8.45, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din localitatea Ion Corvin, județul Constanța”, se mai precizează în comunicatul Arhiepiscopiei Tomisului.

Conform unei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgență Constanța, la manifestările religioase ce vor fi organizate la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” nu pot participa decât localnicii din comuna Ion Corvin, pe raza căreia se află lăcașul de cult, întrucât rata incidenței cazurilor de coronavirus la nivelul județului a trecut de trei la mia de locuitori. Arhiepiscopia Tomisului a atacat în instanță această decizie, dar contestația i-a fost respinsă.

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, şi este fratele Sfântului Apostol Petru. Inițial era ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, de la care aude că Hristos este Mesia Cel așteptat. Astfel, devine ucenic al lui Iisus Hristos, chemând și pe fratele său, Simon, care va deveni Apostolul Petru. De aceea este numit Cel dintâi Chemat.

Cei doi au renunțat la îndeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos și, după Învierea Domnului, au devenit „pescari de oameni”, adică apostoli. După Înălţarea Domnului, sorţii au decis ca Andrei să propovăduiască în Bitinia, Tracia, Macedonia şi Sciţia Minor – Dacia Pontică, Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis, Histria, apoi Bizanţ şi Grecia. De aceea este cunoscut drept „apostolul românilor”.

În anul 1995, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a declarat sfânt cu cruce roşie, fiind cinstit în toată Patriarhia română, iar în 1997, Sf. Andrei a fost numit Ocrotitor al României. În anul 2012, 30 noiembrie a devenit Zi de Sărbătoare Legală.

Aproape 700.000 de români poartă numele Sfântului Apostol Andrei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*