
La Cumpăna, începutul toamnei a prins gust de șuberek, must și voie bună, odată cu inaugurarea Centrului Civic. Evenimentul a coincis cu prima ediție a Târgului Dobrogean – o manifestare dedicată vieții și tradiției dobrogene, care a adus în fața publicului produse autentice, artizani iscusiți și momente artistice deosebite, precum repertoriul Muzicii Militare a Forțelor Navale.
Dacă timp de 20 de ani, toamna a venit mereu la Cumpăna cu „Rodul pământului”, sărbătoarea recoltei și a oamenilor gospodari, în 2025 a sosit momentul unor noi începuturi. Primarul Mariana Gâju a explicat pentru CTnews motivele schimbării:
„Din cauza austerității, mai bine zis a lipsei banilor care ne sunt necesari pentru cofinanțarea proiectelor pe care ne avem în curs de execuție, suntem obligați să nu mai realizăm acea mare manifestare pe care noi o dăruiam roadelor pământului, oamenilor care muncesc neobosiți pământul, însă nu putem să renunțăm în totalitate. Tocmai de aceea am organizat acest Târg Dobrogean unde am invitat producători și din alte județe”.
Amatorii de produse autentice românești merită să știe că bunătățile etalate, în acest sfârșit de săptămână, la Târgul Dobrogean sunt accesibile și în restul anului la Piața Agroalimentară din Cumpăna.
La prima ediție a târgului s-au reunit producători și artizani dintre cei mai iscusiți. Vizitatorii au fost îmbiați cu aromele inconfundabile ale cărnurilor pregătite pe jar, mustul a curs din belșug, iar la desert cei mari, dar mai ales cei mici, au avut de ales dintre bunătăți ca ciocolata de casă sau halvița cu nuci și baclavalele și sarailiile pregătite de mâinile gospodinelor de etnie turcă. Iar așa cum de pe masa cu mici, cârnați și fripturi nu poate lipsi vinul, așa nici de lângă farfuria cu baclavale nu poate lipsi cafeaua la nisip.
„Este o sărbătoare mai mult a diversității, armoniei dintre naționalitățile conlocuitoare. Este o demonstrați că putem continua această prietenie a noastră și, în același timp, putem să ne respectăm unii pe ceilalți nu numai din punct de vedere religios, ci și al tradițiilor”, a mai spus primarul Mariana Gâju.
Cel mai solicitat stand, în prima zi a târgului, a fost cel destinat „atelierului de șuberek”, unde gospodinele turcoaice au pregătit aluatul și carnea din amestec pui – vită chiar în fața clienților, oferindu-le astfel garanția prospețimii produsului.
Sutele de cumpăneni și nu numai care au ales să petreacă sâmbăta în aer liber, în noul parc, s-au delectat cu o varietate serioasă de produse, de la legume și fructe de sezon, produse tradiționale și de artizanat, ceramică, îmbrăcăminte, blănuri, încălțăminte, bijuterii lucrate manual, până la brânzeturi și mezeluri meșteșugite, gogoși, miere, dar și alte surprize de factură artistică.
Sărbătoarea tradițională din nou inauguratul Centru Civic s-a rotit și în jurul aniversării de 20 de ani a Ansamblului folcloric al Comunei Cumpăna. Spectacolul „La Hanul Româncuței”, pus în scenă cu mare grijă și măiestrie de membrii trupei și de studenții la Teatru din cadrul Facultății de Arte de la Universitatea „Ovidius” din Constanța a bucurat inimile tuturor celor prezenți.
„Dorim ca toți vizitatorii, expozanții, prietenii locuitorilor din Cumpăna să aibă în aceste zile de 13 și 14 septembrie amintiri frumoase, care să îi îndemne să revină la aceste activități pe care noi le vom realiza în acest Centru Civic”, promite primarul Mariana Gâju.
Iar ca dovadă că promisiunea nu este deloc în van, șefa administrației publice locale îi învită pe toți iubitorii de tradiții dobrogene, pe 20 și 21 septembrie, la Cumpăna pentru a se bucura de prima ediția a Festivalului Șuberekului. Faimoasa și deosebit de gustoasa plăcintă umplută cu carne de pui, de vită sau de oaie va fi pregătită din belșug de către gospodinele din Cumpăna cu aceeași îndemânare și același drag ca pentru membrii propriilor familii.
Ne vedem și pe DELTA TV – Televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud-Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Reportajele și emisiunile de calitate sunt pe www.deltatv.ro
Be the first to comment