20 de unități de învățământ din județul Constanța și-au exprimat intenția de a înscrie elevii la cursuri de limba chineză

Conferința de lansare a Proiectului Clasele Confucius. FOTO ISJ Constanța

Inspectoratul Școlar Județean Constanța a găzduit marți, 15 februarie, conferința de lansare a Proiectului Clasele Confucius. La acțiune au participat: prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, prof. Loredana Manolache, inspector școlar general adjunct, prof.univ.dr. Angelo Mitchievici de la Universitatea Ovidius din Constanța și doi profesori universitari chinezi care susțin cursuri în cadrul programului pentru elevii și studenții constănțeni.

Obiectivul principal al proiectului este predarea limbii chineze, la cele mai înalte standarde, utilizându-se cele mai moderne mijloace. Cursurile sunt susținute de cadre universitare de la instituții de prestigiu din Republica Populară Chineză, selectate riguros pentru acest program.

„Ceea ce oferă acest proiect, respectiv schimburi de experiență, Școală de Vară, certificat de competențe lingvistice recunoscut internațional, demonstrează cu prisosință valoarea sa. Din acest motiv, Inspectoratul Școlar Județean Constanța va sprijini Universitatea „Ovidius” în promovarea Claselor Confucius, precum și în derularea tuturor acțiunilor specifice programului, acțiuni care, cu siguranță, vor contribui în mod notabil, valoros, la formarea elevilor noștri, în spiritul unei educații deschise, de apreciere a istoriei și culturilor care se intersectează în cadrul proiectului”, a declarat prof. Sorin Mihai, inspector școlar general.

Proiectul Clasele Confucius este parte integrantă a acordului de colaborare dintre unitățile de învățământ, Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Universitatea Ovidius din Constanța.

Activitățile care derivă din acest program sunt:

  • cursuri on-line de limbă și cultură chineză;
  • acțiuni culturale, expoziții;
  • participarea elevilor la cursurile intensive de limbă chineză în cadrul programului Școlii de Vară din China (la universități prestigioase din Beijing și Shanghai etc.);
  • participarea elevilor la examenele HSK (nivel de limbă chineză), în vederea obținerii certificatului de competență lingvistică, certificat recunoscut internațional;
  • schimburi de experiență între elevi și profesori.

Elevii care participă la cursurile de limbă și cultură chineză sunt antrenați în toate activitățile didactice, științifice și culturale pe care le organizează Clasa Confucius. Cursurile de limbă și cultură chineză nu se adresează numai studenților și elevilor, ci sunt deschise tuturor persoanelor care își exprimă intenția de a studia.

„Este o șansă foarte mare înscrierea la Clasele Confucius. Sub această formă, elevii se pot întâlni cu oportunități reale într-o definire profesională, cu atât mai mult cu cât au posibilitatea de a obține burse de studiu în Republica Populară Chineză”, a afirmat prof.univ.dr. Angelo Mitchievici, directorul Clasei Confucius.

Parteneriatul dintre Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Universitatea Ovidius din Constanța a debutat în urmă cu cinci ani și a cunoscut o creștere vizibilă, atât a numărului de elevi interesați, cât și a numărului profesorilor colaboratori din China. În primul an de colaborare (2017 – 2018) existau 43 de elevi înscriși în trei grupe de studiu și cursurile se desfășurau cu doi profesori din China, iar în anul 2020 – 2021 au participat la aceste formări 120 de elevi, cuprinși în 16 grupe. Aceștia au fost pregătiți de șapte profesori chinezi.

Pentru debutul acestui semestru există 20 de unități de învățământ din municipiul și județul Constanța care și-au exprimat intenția de a participa la Programul Clasele Confucius, după cum urmează:

  1. Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța
  2. Colegiul Național Pedagogic Constantin Brătescu Constanța
  3. Liceul Teoretic Ovidius Constanța
  4. Colegiul Național Mihai Eminescu Constanța
  5. Liceul Teoretic Traian Constanța
  6. Liceul Teoretic George Călinescu Constanța
  7. Liceul Teoretic Lucian Blaga Constanța
  8. Liceul Teoretic Callatis Mangalia
  9. Liceul Teoretic Carmen Sylva Eforie Sud
  10. Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu Medgidia
  11. Școala Gimnazială Nr.30 Gheorghe Țițeica Constanța
  12. Școala Gimnazială Nr. 38 Dimitrie Cantemir Constanța
  13. Școala Gimnazială Nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța
  14. Școala Gimnazială Nr. 29 Mihai Viteazul Constanța
  15. Școala Gimnazială Gala Galaction Mangalia
  16. Școala Gimnazială Nr. 1 Eforie Nord
  17. Școala Gimnazială Mihai Viteazu
  18. Școala Gimnazială Nr. 7 Remus Opreanu Constanța
  19. Școala Gimnazială Nr. 1 Dumbrăveni
  20. Școala Gimnazială Nr. 12 B.P. Hașdeu Constanța

Elevii care doresc să se înscrie la cursurile de limba chineză trebuie să se adreseze în mod direct Universității Ovidius din Constanța, urmând aceeași procedură ca la orice examen de certificare lingvistică, de tipul Cambridge, Defl, Sprach Diplom etc., fără implicarea unității de învățământ în acest proces de înscriere. Data la care se încheie apelul de înscriere este 26 februarie 2022.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*