16 persoane au murit înecate, 15 au fost salvate și una e dată dispărută – bilanțul negru unei veri ce nu s-a încheiat în județul Constanța

Echipaje medicale și scafandrii au intervenit pentru salvarea victimei din apele mării. FOTO ISU Dobrogea

Salvamarii de pe litoral, scafandrii și echipajele medicale din zona litoralului românesc au zile grele de la începutul sezonului estival. 16 persoane au decedat prin înec și tot atâtea au fost salvate, din mare, Dunăre sau lacuri. Una este în continuare de negăsit

O luptă contra cronometru pentru căutarea și salvarea mai multor persoane care, ca în fiecare vară nu au luat în serios sfaturile specialiștilor și semnele salvamarilor. Din nefericire, bilanțul este unul tragic. Apele și-au luat un tribut mare. Prea mare și într-un timp foarte scurt. Potrivit reprezentanților ISU Dobrogea, în perioada 12 iunie – 14 august au fost înregistrate 16 decese prin submersie, fiind vorba de 4 cazuri în zona Dunării, 9 în Marea Neagră și 3 în lacuri. Dintre aceste cazuri este vorba și de un copil care și-a pierdut viața în Dunăre.

Cele mai recente au fost în ultimele zile când, în dimineața de 13 august, în jurul orei 9.30, în zona Olimp, la solicitarea Centrului Maritim de Coordonare Constanța, SAR Opal împreuna cu forțe din cadrul ISU Dobrogea au acționat în vederea salvării unei persoane aflate în pericol de înec. Spre după amiază, în jur de ora 14.00, o altă persoană dispărea în mare, în aceeași zonă. Seara, SAR ARTEMIS, nava din cadrul Grupului de Nave ARSVOM, a intervenit pentru salvarea a cinci persoane aflate în apă, în pericol de înec. Dintre acestea, o persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale, fapt pentru care SAR Artemis a debarcat cele cinci persoane în portul Mangalia.

La Tuzla, salvatorii au fost solicitați în cursul zilei de 14 august, în dreptul farului, unde două persoane se aflau în pericol de înec. La fața locului nu a putut interveni ambarcațiunea ISU Dobrogea din cauza condițiilor meteo – valuri foarte puternice. Una dintre persoane a ieșit singură la mal și nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. Pentru cea de-a doua persoană au intervenit salvamarii, la locul cu pricina fiind prezentă și o ambulanță SMURD B de la Tuzla. Din păcate, după câteva ore, trupul neînsufleţit al tânărului a fost zărit plutind în apă. A fost scos la mal şi declarat decesul

În după amiaza aceleiași zile, în Mamaia Nord un bărbat de 60 de ani a dispărut în mare, în zona Kazeboo. La fața locului s-au deplasat ambarcaţiunea CBRN, echipajul medical de prim răspuns SMURD B Năvodari şi şenilata Năvodari. Câteva ore mai târziu, bărbatul a fost scos la mal, în zona Cherhanalei Năvodari, fără puls.

Pe lângă persoanele pentru care nu s-a mai putut face nimic, în total, alte 15 persoane au fost salvate de la înec. O persoană, dispărută în mare în zona Olimp este dată în continuare decedată, căutările fiind reluate.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*