FOTO VIDEO Ziua României, sărbătorită cu fast la Medgidia. Nu au lipsit parada militară, muzica de fanfară, fasolea cu cârnați și horele

Valentin Vrabie s-a prins în Hora Unirii. FOTO Adrian Boioglu
Valentin Vrabie s-a prins în Hora Unirii. FOTO Adrian Boioglu

Atmosferă de sărbătoare la Medgidia de 1 decembrie. Ziua a debutat cu o prima ninsoare din acest an, în timp ce oficialitățile au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor Români.

Câteva ore mai târziu, zăpada a fost înlocuită de un soare frumos, iar pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor “Lucian Grigorescu” a debutat parada militară. Sute de medgidieni s-au strâns să vadă expoziția de tehnică de luptă și să asculte discursurile mai-marilor urbei. Primarul Valentin Vrabie și comandantul Garnizoanei Medgidia, colonelul Eugen Călin au vorbit celor prezenți despre importanța acestei zile.

În semn de recunoștință pentru contribuția adusă în cadrul acestor manifestări, edilul municipiului a înmânat diplome comandanților unităților militare din municipiu : col. Eugen Călin – comandantul Garnizoanei Medgidia, col. Gheorghe Gherghe – Batalionul 911 Infanterie, loc. col. Florin Coteț – Batalionul 345 Artilerie, Alexandru Dică – comandantul Poliției Municipiului Medgidia, Dan Ionuț Dinu – comandant al Detașamentului 7 de Jandarmi, Lucian Crăciun – comandant al Detașamentului de Pompieri Medgidia, Sabin Nica – director al Poliției Locale Medgidia.

Un alt moment emoționant al manifestărilor a fost evocarea actului istoric : Proclamația de la 1 decembrie 1918, urmată de un moment artistic susținut de soliștii și ansamblurile folclorice aparținând Casei de Cultură I.N.Roman.

La finalul evenimentului, Primăria Municipiului Medgidia, în colaborare cu instituțiile militare și de ordine publică din municipiu, a organizat o ceremonie militară cu defilarea pedestră a plutoanelor din cadrul Garnizoanei Medgidia, Jandarmeriei Medgidia, Detașamentului de Pompieri Medgidia, Poliției Locale Medgidia și o prezentare de tehnică militară constând în complex antiaerian GEPARD, CA-95, CA-94, mașină medicală MEDEVAC și o autospecială de stins incendii.

Fanfara Marinei Militare condusă de colonelul Cornel Ignat a fost cea care a dat tonul veseliei. Vreme de aproape jumătate de oră, militarii au trecut de la repertoriul sobru, dedicat zilei, la Vals, hore și geamparale. Rând pe rând, primarul Valentin Vrabie, viceprimarul Luminița Vlădescu, consilierii locali și simplii cetățeni s-au prins în horă.

La final, toți au fost invitați la o porție de fasole cu cârnați.

În aceste zile, medgidia se pregătește și de un alt mare eveniment – aprinderea iluminatului festiv din oraș – investiție care a costat de 8 ori mai puțin decât cea din Constanța și este cu 100.000 lei mai ieftină decât cea din Cernavodă.

Urmăriți reportajul video realizat de jurnaliștii Constanța NEWS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*