Ziua Marinei Române, sărbătorită la Constanța de 120 de ani. Președintele Klaus Iohannis, așteptat să participe la festivități

Astăzi se aniversează 120 de ani de la prima sărbătorire a Zilei Marinei Române la Constanța. FOTO SMFN

Municipiul Constanța va fi astăzi centrul de greutate al manifestărilor dedicate zilei marinarilor români, care se vor desfășura în portul militar și în Portul Tomis. Președintele României, Klaus Iohannis, este așteptat să participe la festivitățile organizate în portul militar.

Manifestările din portul militar Constanța vor debuta la ora 10.00, cu ceremonialul de ridicare a pavilionului, geacului și marelui pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului Național al României și tragerea a 21 de salve de tun. După oficierea serviciului religios și cuvântul de bun venit al șefului Statului Major al Forțelor Navale, vor urma alocuțiunile persoanelor oficiale, vizitarea navei-școală „Mircea” și consemnarea momentului în Cartea de Onoare a renumitului velier.

În Portul Tomis, activitățile organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române, vor avea loc în intervalele orare 10.00 – 13.00 și 17.00 – 20.00 și vor cuprinde expoziții de tehnică militară, standuri cu ofertele educaționale ale instituțiilor militare de învățământ, ateliere interactive de noduri marinărești, face-painting și foto-corner, iar pasionații de nave pot experimenta, gratuit, tensiunea din interiorul bătăliilor navale virtuale, într-un spațiu special amenajat de echipa World of Warships. Totodată, Asociația Tradiția Militară va prezenta ținute militare de epocă, iar Agenția „Loski” va prezenta colecția vestimentară „Cruise”, cu tematică marină, inspirată din uniformele marinarilor.

În prima parte a zilei de 15 august, după defilarea aviației, Zeul Neptun își va face apariția, în jurul orei 11.00, însoțit de alaiul său, și va da startul jocurilor și concursurilor marinărești, la care vizitatorii vor fi invitați să participe. Prezența Zeului Neptun și a alaiului său va fi asigurată de Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța.

Formația de nave militare, ancorate în fața Comandamentului Flotei, va defila, în intervalul orar 11.00 – 12.00, de la Constanța până la Midia și înapoi, pentru a saluta turiștii aflați pe litoral. Defilarea va fi încheiată de parada ambarcațiunilor turistice, în jurul orei 12.45, după care Zeul Neptun se va retrage și va urma un spectacol de artificii, oferit de către Primăria Municipiului Constanța.

În cea de-a doua parte a zilei de 15 august, marinarii militari vor fi prezenți, în Portul Tomis, în intervalul orar 17.00 – 20.00, după care publicul este invitat la un mini-concert susținut de formațiile muzicale ale Forțelor Navale Române și Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, cantonată la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, care va avea loc pe faleza de la Cazino, în zona grupului statuar „Pescarii”, în intervalul orar 20.00 – 20.30.

Cea de-a 120-a aniversare a Zilei Marinei Române se va încheia cu un concert extraordinar, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și cu retragerea cu torțe a marinarilor, urmate de un spectacol de artificii. Retragerea cu torțe va avea loc în intervalul orar 20.30 – 22.00 și se va desfășura pe itinerariul Cazino – Bulevardul Regina Elisabeta – Farul Genovez – Comandamentul Flotei – Piața „Ovidiu”.

Concertul intitulat „Ave Maria”, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, este dedicat Sfintei Fecioare Maria, protectoarea marinarilor, și este planificat să se desfășoare în intervalul orar 21.00 – 22.00, pe faleză, în zona statuii lui Mihai Eminescu.

Spectacolul de artificii, lansate de pe mare, va fi asigurat de către Primăria Municipiului Constanța și va încheia manifestările organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*