Ziua Eroilor, marcată de Forțele Navale Române

Ziua Eroilor, marcată de Forțele Navale Române. FOTO cu rol ilustrativ

Cu prilejul Zilei Eroilor, militarii din Forțele Navale Române participă, joi, 10 iunie, la numeroase activități organizate la Constanța, Brăila, Tulcea, Babadag, București și în comuna Ciurea, județul Iași, pentru a-i cinsti pe eroii români căzuți la datorie de-a lungul timpului, pe câmpurile de luptă, pentru apărarea țării noastre și pentru libertatea neamului românesc.

La Constanța, Brăila și Tulcea, ceremoniile militare şi religioase vor începe la ora 12.00, iar la Babadag și Ciurea, județul Iași, ceremoniile sunt planificate să înceapă la ora 09.00. La Constanța, ceremonia va fi organizată la Monumentul Eroilor Revoluției Române din Decembrie 1989, în Cimitirul Central, la Brăila la Cimitirul Eroilor „Sfântul Constantin”, la Tulcea ceremonia va avea loc la Cimitirul Eroilor, iar la Babadag, ceremonia se va desfășura la Monumentul Eroilor din parcul orașului, în intervalul orar 09.00 – 09.30.

Anul acesta, cu prilejul Zilei Eroilor, marinarii militari vor fi prezenți în localitatea Ciurea din județul Iași, pentru a continua seria manifestărilor dedicate comemorării celor 1.000 de martiri decedați în cea mai mare catastrofă feroviară care a avut loc în România, la data de 31 decembrie 1916/ 13 ianuarie 1917, în care și-a găsit sfârșitul și comandorul de Marină Alexandru Cătuneanu, cel care a pus bazele Hidrografiei în țara noastră şi a realizat prima hartă de navigație pentru coasta României de la Marea Neagră. Harta întocmită de comandorul Cătuneanu a fost premiată cu medalia de aur la Expoziția Universală de la Paris, în anul 1900.

În cadrul ceremoniei care va avea loc joi, 10 iunie, începând cu ora 09.00, în comuna ieșeană Ciurea, va fi dezvelit bustul comandorului Alexandru Cătuneanu, amplasat în Parcul Memorial „Ciurea 1917”, în prezența autorităților publice locale și județene, a strănepotului comandorului Cătuneanu, precum și a reprezentanților Forțelor Navale Române. Ceremonia va fi organizată în colaborare cu Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași.

Forțele Navale Române și Primăria Comunei Ciurea, județul Iași, au început, în anul 2016, o serie de activități dedicate cinstirii memoriei comandorului Alexandru Cătuneanu, care cuprinde simpozioane, realizarea unei troițe la locul producerii catastrofei feroviare de la Ciurea, în cinstea tuturor victimelor tragicului accident, acordarea denumirii „Comandor Alexandru Cătuneanu” Școlii Gimnaziale din satul Lunca Cetățuii, precum și participarea elevilor din comună la programul „Cadet în Forțele Navale”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*