VIDEO Tot ce vrei să știi despre situația crizei Coronavirus din județul Constanța. Prefectul răspunde întrebărilor jurnaliștilor constănțeni

Izoleta cu care sunt transportate persoanele suspectate de coronavirus. FOTO Cătălin Schipor

Prefectul județului Constanța a vorbit despre situația actuală din județul Constanța, despre măsurile luate, ce se pregătește pe viitorul apropiat și care sunt scenariile luate în calcul. 

În ceea ce privește Spitalul Militar Mobil, nu a fost stabilit numărul de paturi, iar în ceea ce privește personalul medical care va deservi spitalul, organigrama este în lucru, personalul fiind din cadrul MApn. Acesta va fi amplasat pe Stadionul Portul, pe locul unde trebuia să se construiască Spitalul Regional, dar și o altă locație din afara orașului. Urmează a veni specialiștii de la București pentru a se analiza locațiile.

Se speră că acesta va fi trimis în această săptămână spre Constanța și în câteva zile amplasat pentru a deveni funcțional într-o săptămână.

La capitolul bolnavi infectați cu COVID-19, în momentul de față sunt două persoane vindecate: o femeie în vârstă de 29 de ani și un bărbat în vârstă de 31 de ani.

În centrul de carantinare s-au dat 17 avertismente, iar persoanelor care nu au respectat izolarea la domiciliu, cinci la număr, au fost sancționate contravențional. Suma alocata pe zi pentru  fiecare carantinat este de 70 de lei și cuprinde nu doar mese ci și nevoile de igienă personală. Personalul care deservește hotelurile poarta echipament de protecție permanent și acest personal nu se carantinează pentru că nu intră în contact direct cu carantinații.

În cursul zilei de 22 martie a fost emisă o recomandare de la Ministerul Sănătății, se  vor testa doar cei care prezintă simptome de infectare cu COVID-19.

Cu toate că s-a vehiculat posibilitatea ca românii din Italia să fie redistribuiți în alte județe, aceștia vor continua să vină în județul nostru. În perioada următoare vor veni persoane din Italia, dat încă nu se știe exact numărul total al acestora.

Pentru Spitalul din Hârșova s-a făcut o propunere de Hotărâre de guvern prin care să fie atribuit un peste un milion de lei.

„În cazul nefericit în care ajungem la 400 de infectați, avem două scenarii. Să ne gândim că 400 din județul Constanța s-au pozitivat, nu din rândul celor care au venit. Până acum au venit 225 de persoane din Italia, deci nu au cum să se îmbolnăvească 400 din 225. Dar să gândim că există posibilitatea ca cei 400 pozitivați să fie din rândul constanțenilor, năvodărenilor. Aceștia vor fi tratați la Spitalul de Boli Infecțioase în măsura în care are această capacitate, apoi tratați într-unul din spitalele de suport și cel mobil va prelua din persoanele pozitivate. Spitalele suport sunt foarte importante. Lucrăm la acest aspect să găsim o soluție și să identificăm cele mai bune variante“, a precizat prefectul George Niculescu.

La data de 23 martie, Spitalul de Boli Infecțioase mai are 690 de teste pe stoc. Această capacitate de testare nu a fost afectata de cei 225 de romani veniți în Constanța, a mai precizat prefectul. Probele au fost prelevate de DSP și trimise la București.

„Vrem să mărim capacitatea, este o prioritate pentru mine. Odată cu cu spitalul mobil vine și un aparat real time. Am făcut solicitare să mai vina unul din Cluj. Aștept să se încheie un parteneriat între DSP și DSV. Acolo există un astfel de aparat care poate fi folosit. Înțeleg că un agent economic intenționează să achiziționeze alte două astfel de aparate. Deci vorbim în total de cinci noi aparate de testare care se vor adăuga celor două de la Infecțioase“ a mai spus prefectul.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*