VIDEO Directorul Delfinariului, despre persoanele care au sărit în bazin: “Ne vom îndrepta penal împotriva acestor infractori care au pus în pericol viața mamiferelor”

Spectacol cu delfini la Delfinariu Constanța. FOTO Adrian Boioglu
Spectacol cu delfini la Delfinariu Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Incident deosebit de grav la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Doi bărbați și o femeie au intrat în clădirea Delfinariului și au sărit în bazin în timpul unei reprezentații.

Persoanele care susțineau că le pasă de libertatea mamiferelor au vărsat pe fundul bazinului o găleată cu pește, au speriat delfinii și nu s-au dezinfectat înainte să intre în apa lor.

Indivizii care au pus în pericul sănătatea delfinilor sunt un olandez de 32 ani, un constănțean de 33 ani și o fata de 28 ani din Cluj. Ei s-au îmbrăcat în costume de neopren și au sărit în bazinul delfinilor în timpul reprezentației de la ora 15.00 a zilei de sâmbătă, 26 august.

Cei trei purtau bannere pe care scria “Distracția voastră este chinul nostru”.

Cei doi bărbați și o femeie au fost scoși din apă și ridicați de polițiști și jandarmi. Oamenii legii i-au audiat și amendat pe fiecare cu câte 1500 lei pentru tulburarea liniștii publice și manifestare publică neautorizată.

Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, doctorul Adrian Bîlbă a explicat de ce gestul acestor persoane este unul care a pus în pericol viața mamiferelor.

“Niște infractori au sărit în apă riscându-le viața delfinilor pentru că nici nu s-au dezinfectat și pentru că i-au speriat. Noi de fiecare dată când aducem un om sau când intrăm în bazin ne dezinfectăm pe mâini și pe picioare pentru că nu putem altfel în condițiile în care nivelul clorinării este minim pentru a nu fi bunăstarea lor afectată, iar aceste animale acvatice sunt sensibile la bolile transmise de mamiferele terestre. Nu mai spun că la un moment dat le-a luat găleata de pește și au vărsat-o pe fundul bazinului. Aceste animale riscau să se lovească de fundul bazinului încercând să-l mănânce. În natură e nisip. Aici e beton pe fundul bazinului și se pot lovi. Toate acestea sunt excese de zel a unor organizații conservaționiste care nu înțeleg că animalele din grădinile zoologice și delfinarii sunt utile în sensul informarii față de viața acestora”, a explicat dr. Adrian Bîlbă.

Conducerea Delfinariului va depune plângere penală împotriva celor care au recurs la acest gest.

Horia Țuțuianu: “Delfinii din Constanța s-au născut în captivitate, iar eliberarea ar însemna și dispariția lor”

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu a condamnat acțiunea celor trei persoane și a cerut conducerii CMSN să prevină pe viitor astfel de incidente.

“Consider că astfel de evenimente produc mai multe prejudicii decât beneficii. Respect opinia fiecărui cetățean/ong, însă nu pot să fiu de acord cu acest mod de a se exprima. Trebuie spus că delfinii din Constanța s-au născut în captivitate, iar eliberarea ar însemna și dispariția lor. În plus, în opinia mea, cei care s-au aruncat astăzi în bazin ar fi trebuit să își canalizeze eforturile pentru a conștientiza populația privind riscurile dispariției acestei specii din cauza plaselor de pescari. Și atunci ar fi avut parte și de susținerea noastră. Regret astfel de incidente și cred că nu aceasta este soluția pentru a atrage atenția. Cer conducerii Delfinariului să ia toate măsurile legale împotrivă acestor persoane și, de asemenea, să găsească soluții pentru a preveni, pe viitor, astfel de incidente neplăcute atât pentru publicul spectator cât și pentru delfini”, a precizat Horia Țuțuianu.

Iată momentele de după ce indivizii au sărit în bazin.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*