VIDEO Delfinariul Constanța se pregătește de… evoluție. Care sunt planurile directorului Adrian Bîlbă pentru un nou mandat

Show la Delfinariul Constanța. FOTO Cătălin Schipor
Show la Delfinariul Constanța. FOTO Cătălin Schipor

Constanța se pregătește să devină un sanctuar al delfinilor. Două echipe de proiectare au primit o temă de cercetare din partea Consiliului Județean pentru construcția unei lagune uriașe care să măsoare câteva milioane de litri în volum pentru extinderea Delfinariului. Constanța vrea să pășească în liga delfinariilor mari ale lumii, cu mult mai mulți delfini decât are acum.

“Doi indivizi constituie un minim, dar idealul ar fi undeva spre 5-6 indivizi. Un număr mai mare de animale este benefic pentru relaționarea acestora – delfinii sunt animale de grup. Asta este motivul pentru care vrem să ne extindem și să ajungem în lumea bună a delfinariilor cu 4 – 4,5 milioane de litri de apă, cu această lagună” spune Adrian Bîlbă.

Contrar percepției general-comune, un delfinariu nu este un acvariu cu delfini. Nici nu  mai este un loc de distracție, cum a fost primul delfinariu din lume (deschis în 1938 în Florida). Încet, încet Delfinariile se transformă în centre de știință  și educație peste tot în lume. În timp, atitudinea oamenilor față de delfini s-a schimbat după cum s-au schimbat și cunoștințele pe care le-am dobândit despre jucăușele mamifere.

“Noi, Delfinariul Constanța, suntem muzeu de științe ale naturii. Ținem foarte mult la acest lucru, ținem mult chiar dacă avem și dezavantaje: salariile sunt mici (caracteristică a muzeelor) și oamenii sunt deseori demotivați. Totuși muzeu fiind, transmitem în mod oficial pe o cale muzeistică educația și responsabilitatea față de aceste animale marine, mamifere marine. Oamenii să vadă, să înțeleagă că au ajuns într-un loc unde animalele și bunăstarea lor este respectată” explică Adrian Bîlbă.

În largul marilor, delfinii sunt animale neobosite: înoată mult, se mișcă mult, vâneaza mult, și fac toate astea în colaborare cu alții. Delfinii nu sunt animale solitare ci dimpotrivă, au spirit gregar: se adună în grupuri mari și sunt foarte activi pentru a supraviețui. De aceea în delfinarii principala misiune a instructorilor este să-i țină activi programe interactive, cercetare, jocuri, orice. Unii îi spun spectacol alții ii spun antrenament, însă toată lumea e de acord că dacă pui un delfin într-un bazin și doar îl hrănești fără “să-l miști” e cumplit. De aceea și instructorii Delfinariului din Constanța sunt într-o permanentă relație cu delfinii: vorbesc cu ei, îi încurajează să se miște, le aprobă și aplaudă salturile și intră cu ei în bazin. Cu cât mai mulți delfini la un loc, cu atât mai bine pentru animale. Cu cât volumul de apă va fi mai mare, cu atât mai mult vor fi fericiți. Se spune că un drum de o mie de pași începe cu primul, iar la Constanța primul pas a fost făcut.

“Consiliul Județean a depus spre consultare și deja are doi proiectanți, pe baza unei teme de proiectare propusă de mine, în care, în spatele acestui stabiliment, există un alt bazin mai mic și de acolo să ne conectăm cu o lagună. Să facem astfel încât să depășim 3 milioane de litri spre 4,5 milioane litri volum, care înseamnă intrarea în “lumea bună” a delfinariilor ce oferă volume mari de apă și-și pot permite să țină un număr mare de animale” spune directorul Adrian Bîlbă.

Ușor nu va fi. Proiectanții vor întocmi documentația iar apoi în scenă vor intra constructorii. Primul și cel mai anevoios pas va fi marcarea și excavarea terenului. Apoi definirea formei și armarea cu fier beton simultan cu instalarea țevilor, instalarea scurgerii, skimmerele pentru eliminarea proteinelor și diferite accesorii. Betonul va fi turnat cu unelte speciale și va fi tratat astfel încât să nu se usce prea repede, ci controlat. Ultimele vor fi echipamentele electrice și tubulatură exterioară.

“Momentan, doi proiectanți clarifică oferta lor și să sperăm că până la sfârșitul anului vom avea proiectul,iar de la anu’ să-ncepem achiziția lucrărilor prin care ne extindem Delfinariul Constanța” precizează Adrian Bîlbă.

Un Delfinariu mai mare cu delfini mai mulți va fi benefic pentru toată lumea: în primul rând pentru mamifere, apoi pentru public și cercetători. Și pe viitor misiunea Delfinariului din Constanța va rămâne aceeași: când oamenii vor ieși pe ușă, să știe mai multe despre delfini decât atunci când au venit. Dacă poate să le dea informații despre aceste animale, atunci Delfinariul și-a îndeplinit misiunea. Este un nou concept care definește delfinariile, și poartă denumirea de ”edutainment”, adică ”educaţie prin spectacol”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*