Universitatea Ovidius din Constanța, implicată într-un proiect finanțat de NASA

Universitatea Ovidius din Constanța. FOTO UOC

Universitatea Ovidius din Constanța, în parteneriat cu Universitatea de Stat din Michigan, Universitatea de Stat South Dakota și Universitatea din București, a primit finanțare de la NASA pentru un important proiect de cercetare. Proiectul, intitulat „Institutional Forcings on Agricultural Landscapes in Post-Socialist Europe: Diachronic Hotspot Analysis of CAP Influences on Agricultural Land Use in Romania 2002-2024”, se concentrează pe influența Politicii Agricole Comune (CAP) asupra utilizării terenurilor agricole în România.

Proiectul se va desfășura pe o perioadă de trei ani, începând din 2023 și până în 2026. Prima etapă a acestuia constă în cercetări de teren în mai multe județe din România, printre care Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița și Constanța. Aceste cercetări vor fi realizate de o echipă formată din cadre didactice de la universitățile partenere și se vor desfășura în perioada 24 iunie – 9 iulie 2023.

Pe lângă experții din SUA și România, proiectul implică și zece studenți de la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole (FSNSA) a Universității Ovidius din Constanța. Acești studenți, provenind din programele de studii de licență și master, vor fi direct implicați în activitățile de cercetare desfășurate în cadrul proiectului.

Obiectivele principale ale analizelor de teren includ investigarea modului de utilizare a terenurilor agricole la nivel de județ, dar și la nivel de comune și ferme mari. Echipa de cercetare va evalua modul în care fermierii români accesează și utilizează fondurile europene destinate agriculturii, precum și impactul acestora asupra productivității culturilor agricole și a fermelor de animale. De asemenea, se va examina introducerea de noi tehnologii în practicile agricole și se va evalua dezvoltarea spiritului inovativ în domeniile cheie ale producției agricole.

În timpul deplasărilor de teren planificate, echipa de cercetare va efectua cartografieri și evaluări detaliate ale utilizării terenurilor agricole, actualizând imaginile satelitare relevante. De asemenea, se vor purta discuții cu reprezentanții instituțiilor cheie din domeniu, inclusiv cu autoritățile agricole județene, agențiile de dezvoltare regională și consiliile județene. Pentru a obține o perspectivă amplă, localnicii vor fi chestionați, iar fermierii vor fi intervievați cu privire la reușitele și provocările pe care le întâmpină în activitatea agricolă, precum și cu privire la impactul fondurilor europene și perspectivele de dezvoltare a afacerilor în agricultură.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*