Un american venit în Constanța observă absurdul spațiilor verzi: “De ce nu poți să calci pe iarbă?”

Nu călcați pe iarbă. FOTO Mathew Schweifler
Nu călcați pe iarbă. FOTO Mathew Schweifler

În timp ce scandalul dudului tăiat de dragul unui film de Hollywood ia amploare, oamenii care orașul Constanța uită sunt înghețați în timp.

Un american care ajunge o dată pe an în România a observat ceva ce constănțenii ignoră în fiecare zi: iarba din fața Teatrului Național de Operă și Balet e departe de a fi numită “spațiu verde”, iar cei care o calcă sunt amenințați cu amenzi uriașe. În tot acest timp, oamenii care au tăiat un dud perfect sănătos sunt lăsați să plece fără nicio sancțiune.

Mathew Schweifler este Consilier Financiar în California, Statele Unite ale Americii. El este căsătorit cu o româncă așa că în fiecare an ajunge la malul Mării Negre și își vizitează rudele. Într-una dintre primele sale vizite prin Constanța el a fost surprins să vadă un panou de tablă ruginită pe care era scris mesajul:

“NU călcați spațiul verde. Amendă: 500.000 la 1.000.000 lei persoane fizice. 1.000.000. la 2.500.000 lei persoane juridice. Conform HCLM 444, Art. 6, Lit C”.

Plăcuța este amplasată de ani buni lângă fântâna arteziană din fața teatrului. Nepăsarea autorităților este: informația nu a fost actualizată după trecerea la leul greu și, după cum reiese din imagine, nici iarba nu este tunsă regulat.

Mathew Schweifler
Mathew Schweifler. FOTO Arhiva personală

Mathew Schweifler spune că i se pare cel puțin ciudat că nu poți să calci pe iarbă.

“Dacă nu este proprietate privată sau o zonă protejată unde gazonul este în creștere, parcurile de oriunde sunt făcute să fie luate la pas. În orașul New York, Central Park este locul care îi aduce pe newyorkezi mai aproape de natură. Ei au adevărate armate de oameni dotați cu mașini de tuns gazonul sau cositori care țin verdeața sub control în așa fel încât zona să fie apreciată de toată lumea.

Același lucru se întâmplă și în Parcul Golden Gate din San Francisco. Amândouă aceste parcuri sunt în inima unor orașe. În Calidornia am avut parte de cea mai mare secetă din ultimii 100 ani, dar iarba din parcuri este îngrijită. Ei folosesc apă refiltrată și oamenii se pot bucura de verdeață.

Atunci când văd un astfel de semn care mă invită să stau departe de iarbă mă întreb de ce au mai pus gazon acolo și apoi îmi imaginez că locul este deținut de un bătrân morocănos care alungă copiii care trec prin zonă”, a explicat Mathew pentru Constanța News.

Jurnaliștii Constanța News susțin campania #iarbaVerdeDeAcasa. Urmărește și video editorialul doctorului Adrian Bîlbă care vorbește despre nevoia Constanței de a avea mai multe spații verzi.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*