Sute de gospodării din Constanța și Agigea vor participa la recensământul populației și locuințelor de probă

Gunoiului de grajd, posibila sursă a mirosului „neplăcut” care îi afectează pe locuitorii din Valu lui Traian și Constanța

Circa 642 de gospodării din Agigea și 782 de gospodării din municipiul Constanța au fost selectate pentru a participa la recensământul de probă efectuat de Institutul Național de Statistică în etapa de pregătire a Recensământului Populației și Locuințelor, care va avea loc în semestrul I al anului 2022. Recensământul de probă se adresează tuturor persoanelor, indiferent de cetățenie, care au reședința obișnuită pe teritoriul României, iar persoanele selectate în eșantion vor primi un pliant informativ (disponibil pe www.recensamantromania.ro şi www.insse.ro).

Potrivit Direcției Județene de Statistică Constanța, în anul 2022, în România, cât și în alte state membre UE, se va realiza Recensământul Populației și al Locuințelor. Pentru că recensământul este o cercetare statistică complexă, în luna martie 2021, Institutul Național de Statistică efectuează un recensământ de probă, la care vor participa aproximativ 50.000 de gospodării alese atât din mediul urban, cât și din cel rural, de pe întreg teritoriul României.

Informații privind eșantionul selectat din fiecare localitate, pentru recensământul de probă, vor fi disponibile pe site‐ul direcției teritoriale de statistică din fiecare județ/ municipiul București.

Recensământul Populației și Locuințelor din semestrul I al anului 2022 este primul recensământ care se va desfășura preponderent online. Fiecare persoană are posibilitatea de a se autorecenza, în doi pași:

  • Pasul unu constă în completarea formularului de preînregistrare, pentru membrii gospodăriei, disponibil la adresa: https://rpl.insse.ro/ sau accesând codul QR din pliantul primit în cutia poștală;
  • Pasul doi constă în completarea chestionarului individual, accesându‐și propriul chestionar prin link‐ul primit pe adresa de email indicată de fiecare, la preînregistrare.

Preînregistrarea de la pasul unu este indispensabilă pentru a primi link‐ul de accesare a chestionarului individual. Autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, tableta, laptop sau PC.

„Având în vedere condițiile sanitare impuse de pandemia de SARS‐CoV-2 este recomandată autorecenzarea (prin completarea chestionarului online). Autorecenzarea aduce mai multe beneficii: protecția proprie și a familiei împotriva SARS‐CoV-2 prin evitarea contactului cu recenzorul, gestionarea timpului liber conform preferințelor, precum și asigurarea calității răspunsurilor furnizate direct de fiecare persoană. În cazul în care unele dintre persoanele care fac parte din eșantionul recensământului de probă, din motive întemeiate, nu se vor putea autoînregista, vor primi vizita recenzorului la adresa de reședință pentru completarea chestionarului prin metoda interviului față‐în‐față”, au precizat reprezentanții DJS Constanța.

Recensământul de probă se va desfășura în trei etape:

  • Faza 1: până în 9 martie ‐ pregătirea bazei de date cu variabilele de recensământ preluate din surse administrative și precompletarea chestionarelor individuale;
  • Faza 2: 10 – 16 martie ‐ auto‐recenzarea (completarea chestionarelor online de către persoanele din gospodăriile cuprinse în eșantion);
  • Faza 3: 22 ‐ 31 martie ‐ deplasarea recenzorilor în teren pentru realizarea interviurilor față‐în‐față în cazul persoanelor/gospodăriilor unde, din motive obiective, nu s‐a putut efectua autorecenzarea.

Informațiile colectate prin intermediul chestionarelor individuale vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) și anonimizate imediat după intrarea în sistem. Datele colectate la recensământul de probă nu vor fi făcute publice și nici diseminate în vreun fel.

Participarea la recensământ și furnizarea de informații corecte și complete fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului față‐în‐față cu un recenzor sunt obligatorii. Refuzul de a furniza informațiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informații incorecte constituie contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse 1.000 ‐ 5.000 lei în conformitate cu prevederile OUG nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor din România runda 2021, modificată și aprobată prin Legea nr. 178/2020. Recensământul de probă va furniza informații în vederea îmbunătățirii modului de organizare și desfășurare a recensământului propriu‐zis din primul semestru al anului 2022.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*