FOTO VIDEO Petromidia testează o nouă centrală de cogenerare – autonomie energetică și stabilitate în sistem

Petromidia testează o nouă centrală de cogenerare. FOTO Florin Boboc

Rafinăria Petromidia Năvodari a demarat faza testelor de performanță a noii centrale de cogenerare, o investiție de 164 milioane USD menită să asigure autonomia energetică completă a platformei și să contribuie la stabilitatea Sistemului Energetic Național, a anunțat astăzi ministrul energiei, Bogdan Ivan. Constructorul general, Calik Enerji, în colaborare cu Rompetrol Energy, au montat la Petromidia două turbine de gaz Siemens SGT‑750, care produc curent electric pentru rafinărie, marcând o premieră tehnologică pentru România.

“E o zi extrem de importantă pentru că vorbim despre o capacitate de producție a energiei electrice care va asigura integral necesarul platformei Petromidia pe de o parte, iar pe de altă parte va asigura echilibrarea sistemului energetic în această regiune. Este, poate, cea mai importantă investiție în sistemul energetic din Dobrogea din ultimii ani de zile și  vine cu un aport semnificativ și cu un mesaj foarte clar pentru piață de energie din România, faptul că se poate, faptul că suntem consistenti atunci când spunem că avem nevoie de o creștere a capacității de energie la nivel național, pentru a ne asigura că avem un mix sănătos de energie și pentru a ne asigura că avem bazele prin care vom putea vorbi despre o eficientă energetică și despre o energie la un cost mai redus pentru companiile din România și în special de către companiile care sunt energofage în acest moment.” a declarat Bodgan Ivan, ministrul energiei.

Proiectul, finanțat prin Fondul de Investiții în Energie Kazah‑Român (FIEKR), deținut 80% de KMG Internațional și 20% de statul român prin SAPE, a fost realizat printr‑o investiție brownfield care valorifică infrastructura fostei Uzine Termoelectrice Midia. Ministrul Bogdan Ivan a subliniat că investiția este un model de viziune pentru companiile din România: produc energia necesară propriului consum, astfel se reduc costurile și se eliberează resurse pentru alte investiții, generând și locuri de muncă.

“Astăzi marcăm un moment foarte important pentru proiectul nostru: practic începem testele de performanță. Proiectul a început în anul 2021 și am finalizat lucrările mecanice pe 26 februarie 2025. Practic, de pe 27 februarie am început testele de comisionare. Din februarie  pînă acum am testat centrală la diverse încărcări, diverse scenarii de funcționare, am început testele de conformitate și vom continuă și în perioada imediat următoare pînă în august” a precizat Boris Bucur – director general Rompetrol Energy.

Cu o putere instalată de circa 80 MW (70 MW disponibili zilnic pentru rafinărie), centrala va acoperi integral consumul de energie electrică al Petromidia și va asigura, totodată, abur tehnologic și apă caldă, până la 180 t/h abur și 20 MWt pentru orașul Năvodari. Pe lângă beneficiile directe pentru rafinărie, centrală va genera aproximativ 11 milioane USD anual în bugetul de stat prin taxe și impozite, și poate injecta surplusul în rețea, contribuind la securitatea energetică a regiunii. Oficialii KMG Internațional și ai fondului FIEKR, precum președintele KazMunayGas Askhat Khassenov și ambasadorul Kazahstanului în România, Yerlik Ali, au participat la testele tehnologice care marchează punerea în sincronizare cu sistemul energetic național.

“Centrala poate să producă în jur de 7o MW. Cea mai mare parte din această producție este livrată către Rompetrol Rafinare, adică, astăzi, Rompetrol Rafinare consumă toată energia de la noi (58 MW) și o parte o livrăm în sistemul energetic. De la început, din luna aprilie când am început producția de energie electrică, a produs peste 11.000 MW” a precizat Boris Bucur – directorul general Rompetrol Energy.

“Scopul final este consumatorul și cred foarte mult că această investiție făcută în baza parteneriatului stabilit de statul român și Kazahstan din 2013, în valoare de 164 de milioane de dolari, reprezintă startul unei serii de investiții consistență care se vor duce pînă la 1 miliard de dolari”  a declarat Bodgan Ivan, ministrul energiei.

Tehnologia de cogenerare – care utilizează gaze naturale și gaz tehnologic rezultat din procesele interne de rafinare – reduce dependența de rețea și optimizează eficiența energetică, conform Rompetrol Energy.

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*