SNN estimează că Unitățile 3 și 4 ale CNE Cernavodă vor fi gata în 2030, respectiv 2031

Vizită de lucru a unei delegații a Departamentului de Stat pentru Energie din Statele Unite ale Americii la CNE Cernavodă. FOTO SNN

SN Nuclearelectrica SA a primit vineri, 30 iulie, la CNE Cernavodă, vizită de lucru a unei delegații a Departamentului de Stat pentru Energie din Statele Unite ale Americii, conduse de dr. Kathryn D. Huff, Secretar Adjunct în funcție și Secretar Adjunct pentru Energie Nucleară din cadrul Departamentului pentru Energie.

Potrivit SNN, vizita delegației americane are în vedere continuarea cooperării în baza Acordului Interguvernamental România – SUA, parafat la Washington DC în luna octombrie 2020 și ratificat recent de statul român, implicit a demarării acestei cooperări în timp util pentru realizarea Proiectului Unităților 3 și 4 conform strategiei aprobate în Adunarea Generală a Acționarilor SNN.

Astfel, conform strategiei, dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4 este structurată în trei etape derivate din experiență internațională în construcția de noi centrale nucleare: Etapa Pregătitoare, estimată să dureze 24 de luni, în care se vor contracta servicii de asistență tehnică, juridică și financiară pentru conturarea proiectului; Etapa de Lucrări Preliminare, cu o durata estimată de 18 – 24 de luni, în care contractorul IPC (inginerie, procurare, construcție) va realiza partea de inginerie critică a proiectului și documentația de securitate nucleară. Etapa a treia va fi dedicată construcției efective și va avea o durata de 69 – 78 de luni. În baza acestor etape de realizare, este estimat că Unitatea 3 va intra în exploatare comercială în anul 2030, iar Unitatea 4 în anul 2031.

„Sistemul energetic românesc are nevoie de reziliență și sustenabilitate, iar extinderea capacității nucleare în România, în contextul actualei tranziții către o economie curată, răspunde acestor necesități, conduce la creștere economică și socială, dezvoltarea lanțului de aprovizionare, o cerință necesară în paradigma decarbonizării, crearea indirectă a aproximativ 19.000 de locuri de muncă la nivel de industrie, formare de noi generații de specialiști simultan cu evitarea a 20 milioane tone CO2/an prin operarea a patru unități nucleare CANDU”, a declarat directorul general al SNN, Cosmin Ghiță.

Cooperarea dintre România și SUA are în vedere extinderea capacităților nucleare ca soluție fermă la atingerea țintelor de decarbonizare, ambele state fiind puternic active la nivel internațional în promovarea tehnologiilor nucleare și a inovației nucleare pentru a răspunde eficient necesităților tranziției energetice pe termen mediu și lung, la timp și cu menținerea costurilor decarbonizării la un nivel sustenabil.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*