Siguranță sporită și inovație în comuna Mihail Kogălniceanu prin implementarea Sistemului Inteligent de Management Local finanțat prin PNRR

Primăria Mihail Kogălniceanu. FOTO Primăria Mihail Kogălniceanu

De anul acesta, locuitorii din comuna Mihail Kogălniceanu se vor putea bucura de o siguranță mai sporită pe străzile din localitate, odată cu implementarea noului Sistem Inteligent de Management Local, proiect finanțat integral prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Primarul Ancuța Belu anunță că a fost semnat contractul de proiectare și furnizare a componentelor necesare, costul achiziției atribuite prin licitație publică fiind de 2.195.407,53 lei cu TVA.

„Este vorba despre un proiect pentru care am depus documentația încă în 2022. Am reușit să obținem finanțare, iar la începutul acestui an am fost în măsură să punem în aplicare și procedura de licitație prin care a fost atribuit contractul. Din acest moment, durata implementării proiectului este de cinci luni”, a declarat șefa administrației publice locale din Mihail Kogălniceanu.

Concret, proiectul este structurat pe trei componente majore, fiecare având ca scop îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.

În primul rând, va fi pus în funcțiune un Centru de monitorizare video, în timp real, care va permite o analiză constantă a situației din localitate. Acest centru va fi dotat cu un sistem video inteligent, specializat în monitorizarea traficului și asigurarea siguranței rutiere. Vor fi montate, în total, 39 de camere de luat vederi. De asemenea, vor fi instalate piese de mobilier urban inteligent, stații de autobuz inteligente, cu obiectivul de a crea condiții civilizate și un nivel crescut de siguranță în locurile de transport public, contribuind astfel la dezvoltarea infrastructurii de mobilitate urbană.

În al doilea rând, proiectul vizează supravegherea traficului rutier și pietonal, cu scopul de a reduce la minim numărul de accidente rutiere și de a responsabiliza participanții la trafic, fie că este vorba de șoferi, pietoni, bicicliști și nu numai. De asemenea, se are în vedere sporirea sentimentului de siguranță al cetățenilor, îmbunătățirea eficienței serviciilor de asigurare a ordinii publice și soluționarea problemelor de mediu prin monitorizarea continuă a locațiilor unde se depozitează ilegal deșeuri. Totodată, proiectul are ca scop descurajarea actelor de vandalism și încălcarea normelor de conviețuire socială.

În plus, proiectul vizează descurajarea și combaterea consumului de alcool și substanțe interzise în spațiul public, precum și prevenirea violenței și a furturilor îndreptate împotriva cetățenilor, în special a grupurilor vulnerabile.

„Prin această investiție, realizată integral din fonduri guvernamentale, se urmărește facilitarea investigării legale  care privesc evenimentele neplăcute ce pot avea loc în comună și  furnizarea de probe juridice necesare pentru soluționarea cazurilor de infracțiune, atunci când este cazul”, a precizat primarul Ancuța Belu.

Un alt aspect important este utilizarea sistemului de supraveghere video pentru reducerea infracționalității în zonele considerate vulnerabile și colaborarea cu alte instituții ale statului pentru monitorizarea persoanelor suspecte și identificarea activităților de natură antisocială.

De asemenea, proiectul are ca obiectiv optimizarea comunicării și coordonării personalului poliției locale, reducerea timpului de răspuns pentru intervențiile în teren și înregistrarea evenimentelor pentru studii de caz și probe juridice. Prin implementarea unei infrastructuri software de tip IoT, se urmărește interconectarea cu alte componente ale conceptului de Smart City/Smart Village, contribuind astfel la dezvoltarea acestui concept.

În final, sistemul propus va furniza date pentru fundamentarea deciziilor de protecție a mediului, inclusiv monitorizarea nivelului de poluare atmosferică, în conformitate cu măsurile din Programul Național de Control al Poluării Atmosferice.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*