Codul Rutier va fi modificat. Conducătorii auto nu mai au voie să transmită LIVE pe Facebook atunci când sunt în mers

Bulevardul Tomis - Constanța. FOTO Cătălin SCHIPOR

Ministerul Afacerilor Interne a pus în transparență decizională un act normativ pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, potrivit Sindicatului Europol.

Conform Codului Rutier, conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când se află în timpul mersului, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip „mâini libere”, iar nerespectarea acestei norme este sancționată cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni, respectiv 2-3 puncte amendă și 2 puncte de penalizare și totuși sancțiunea vizează numai conducătorii de autovehicule, conducătorii celorlalte categorii de vehicule nefiind sancționați.

Folosirea telefonului mobil inteligent și a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenției pentru conducătorii de autovehicule, constituind o reală problemă pentru siguranța rutieră, prin amploarea și frecvența acestui fenomen, subliniază polițiștii din Europol.

În ultimul an au avut loc o serie de evenimente soldate cu consecințe grave pe șoselele din România ca urmare a transmisiilor tip ”live pe facebook” de către conducătorii de autovehicule. Și nu doar în România, ci și în celelalte țări europene precum Franța, Spania sau Italia sunt în dezbatere sau deja aprobate norme de conduită pentru șoferi în timpul mersului. Numai în primele 11 luni ale anului trecut, la nivel național, au fost constatate și sancționate un număr de 176.339 de încălcări ale normelor referitoare la interzicerea folosirii telefonului mobil în timpul mersului, de către conducătorii de autovehicule.

Astfel, prin proiectul de act normativ se propune:

  • interzicerea, în timpul mersului, a ținerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video;
  • stabilirea sancțiunilor contravenționale complementare, în funcție de obligativitatea deținerii unui permis de conducere. Este reglementată sancțiunea cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (aceeași ca la conducătorii de autovehicule) și pentru conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, pentru săvârșirea contravenției „ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul mersului, a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”. De asemenea, se reglementează noua sancțiune de 9-20 puncte amendă(clasa a IV a) şi 6 puncte de penalizare, pentru săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a contravenției indicate;
  • stabilirea unui mecanism mai aspru de sancționare, raportat la pericolul social al faptei, în situația în care utilizarea telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiții decât cele permise, se realizează concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, în acest caz aplicându-se sancțiunea contravențională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule.

Proiectul de act normativ prevede faptul că modificările legislative vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, iar în toată această perioada de 60 de zile, poliția rutieră va desfășura activități de informare a participanților la trafic cu privire la aceste modificări.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*