România va prelua pentru șase luni comanda Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră

Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (274). FOTO SMFN

Forțele Navale Române vor organiza miercuri, 9 iulie, de la ora 11.50, în portul Constanța, la Terminalul Pasageri, ceremonia de schimbare a comenzii Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră (MCM BS TG – Mine Countermeasures Black Sea Task Group), la care contribuie forțele navale din Bulgaria, România și Turcia.
Astfel, țara noastră va prelua comanda grupării de la partenerii bulgari, pentru următoarele șase luni, în conformitate cu Memorandumul de înțelegere privind constituirea MCM Black Sea, semnat la data de 11 ianuarie 2024, în Istanbul, Turcia.
Pe durata misiunii, vor avea loc două activări ale MCM BS TG, în cadrul cărora navele din grupare vor participa la exerciții internaționale în Marea Neagră. Forțele Navale Române vor participa cu puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” – 274, care va fi nava-comandant a grupării navale, și cu vânătorul de mine „Sublocotenent Ion Ghiculescu” – M-270, iar Forțele Navale ale Bulgariei și ale Turciei vor contribui cu câte o navă cu capabilități de luptă împotriva minelor marine.
Misiunea principală a MCM Black Sea TG este aceea de asigurare a libertății de navigație în apele Mării Negre, prin misiuni de supraveghere, acțiuni de neutralizare a posibilelor pericole pentru traficul maritim, precum și activități conexe de căutare și salvare pe mare.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*