FOTO VIDEO Primăria Hârșova desfășoară un proiect în sprijinul persoanelor defavorizate din oraș. Acesta prevede integrarea în societate a copiilor din această zonă, cursuri de formare profesională, dar și posibilitatea deschiderii unei afaceri

Primaria orașului Hârșova. FOTO Ctnews.ro

În orașul Hârșova se derulează în acest moment un proiect care vine în ajutorul persoanelor defavorizate. O amplă analiză sociologică a făcut ca zona aleasă, unde există cele mai multe persoane expuse riscului de sărăcie și excluziune socială să fie zona de vest a orașului. Administrația locală împreună cu pertenerii: ALIAT- Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomanilor, Școala Gimnazială Nr.1 Hârșova, Grădinița Tic-Pitic și Asociația Brahma vin în ajutorul a 600 de persoane aflate din punct de vedere social într-o situație delicată.

”Este un proiect pe care l-am semnat în 2017 pe o perioadă de 3 ani. Este proiectul pentru care am pus prima mea viză ca și primar. Așa a dat Dumnezeu, într-o zi de vineri, 24 iunie, îmi aduc aminte, au intrat reprezentanții ONG-ului Aliat în birou, mi-au prezentat proiectul, mi-a plăcut, am spus ”da” ne apucăm pe treabă, am depus documentația, s-a aprobat, în 2017 am semnat contractul și acum suntem în plină desfășurare a acestui proiect. Proiect ce deja începe să se vadă în teren”, a spus Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova.

 Proiectul ADMIS se află pe mai multe axe. Iar locuitorii din zona de vest care își doresc să pornească o afacere acum au ocazia. 40 de persoane vor beneficia de consiliere antreprenorială, iar 20 dintre ele își vor putea deschide propria afacere.

”Acum suntem în evaluare pentru selectarea a 20 de dosare de cetățeni din orașul Hârșova care își doresc să pornească o afacere cu grantul 25.000 de euro ”, a precizat Viorel Ionescu.

O altă axă importantă în cadrul proiectului ”Măsuri integrate pentru categorii defavorizate din zona de Vest a orașului Hârșova” se referă la reabilitarea și repararea a 100 de locuințe.

”Dintre acestea 100 de locuințe, 60 sunt la blocul P4 din Soveja, bloc ce va fi reabilitat. Este un bloc aflat într-o stare destul de avansată ca și degradare. Pe lângă aceste 60 de spații locative din blocul P4 mai avem 40 de case. Per ansamblu, acest proiect se raportează la cetățenii din zona de vest a orașului Hârșova dar 35% din comunitatea romă (65% pentru români, 35% pentru minorități)”, a mai precizat primarul orașului Hârșova.

 Un alt punct important sunt cursurile de formare profesională și sprijin vocațional. La sfârșitul impementării proiectului de 300 de persoane vor deține o diplomă de calificare, iar 90 dintre ele vor avea un loc de muncă. Angajatorii urmând să beneficieze de o subvenție de 900 de lei, timp de 1 an pentru fiecare persoană angajată.

Proiectul ADMIS este o șansă reală pentru integrare în societate a copiiilor din această zonă defavorizată. Acest lucru face ca 110 de copii de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Hârșova să fie integrați în proiect. Sunt 60 de copii din ciclul primar care fac parte din programul ”Școală după școală” și 50 de copii din ciclul gimnazial care beneficiază de sprijin educațional intensiv la limba română și matematică în vederea îmbunătățirii rezultatelor la examenul de final de ciclu. Copiii au activități zilnice de pregătire, iar pe timp de vară au activități de dezvoltare personală.

”Copiii din programul ”Școală după școală” beneficiază de  masă caldă zilnic, este un lucru foarte important pentru ei, este o motivație sau a fost la început o motivație pentru intrarea în proiect, după care combinat cu activitățile educative zicem că vor asigura cumva succesul. Pe lânga asta beneficiază de pachete educaționale, acestea constau în materiale pe care elevii le utilizează în cadrul activităților, tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună, tabere, excursii, îmbrăcăminte, încălțăminte” a afirmat Geanina Mărgineanu, directorul școlii Gimnaziale nr.1 Hârșova

Și părinții copiiilor din activități participă la cursuri de parenting dezvoltându-și în felul acesta abilități de comunicare și de a fi un bun părinte. În felul acesta, părinții îi vor putea susține în demersul educațional pe elevi.

”Cea mai mare parte dintre copiii implicați în acest proiect sunt copii din mediuri defavorizate, avem 64 de copii romi și nivelul de studii al unora dintre părinți este scăzut, mediul este vulnerabil la educație, dar cumva cumulate activitățile educaționale cu copiii, activitățile cu părinții dar și prin campaniile noastre de informare cu privire la beneficiile educației încercăm să-i atragem către școală” a spus Daniela Țepeș, coordonator proiectul ADMIS.

Și din partea grădiniței Tic-Pitic, un alt partener în cadrul proiectului sunt integrați 25 de preșcolari.

”Constă în măsuri ameliorative pentru copiii din zona de Vest a orașului Hârșova, sesiuni educaționale pentru preșcolari, pachete de îmbrăcăminte, seturi educaționale de rechizite, hrană zilnică pe perioada anului școlar, excursii.”a afirmat Cristina Ana Ștefan, coordonator proiectul ADMIS.

Dacă în prezent copiii își desfășoară activitățile în instituțiile de învățământ, începând cu 1 iunie vor avea o nouă locație, un centru de zi ”After School”. Clădirea era reabilitată din anul 2010, însă de atunci și până în prezent a rămas în conservare. Acum, clădirea a fost reamenajată și pregătită pentru micuții ce își vor desfășura activitățile aici.

”După finalizarea proiectului, am și spus, să fie o provocare pentru instituțiile de învățământ din orașul Hârșova ca împreună cu autoritatea locală, această clădire să nu fie lăsată de izbeliște, să nu fie iar în conservare, ci efectiv să fie folosită de copiii orașului Hârșova și de către cadrele didactice”, spune primarul Viorel Ionescu.

”Este un proiect mare, un proiect frumos, un proiect ce are aplicabilitate într-o anumită zona a orașului Hârșova dar rezultate pentru întreaga comunitate.” a mai spus Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova

Durata proiectului este de 36 de luni, 2017-2020. Valoarea proiectului este de aproximativ 23.300.000 de lei dintre care 80.000 de lei sunt bani de la bugetul local al Primăriei Hârșova.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*