Joi, 26 octombrie, în Biserica Ortodoxă este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va răspunde invitației IPS Ambrozie, Mitropolit de Silistra (Bulgaria), și va participa la Sfânta Liturghie oficiată la biserica „Sf. Dimitrie” din localitatea Kalipetrovo, aflată la 10 km de Silistra.
Viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie
S-a născut la Tesalonic în vremea împăratului Diocleţian, ca fiu al prefectului cetăţii. Părinţii săi au fost creştini în ascuns, de aceea Sf.Dimitrie va primi încă de mic educaţie creştină. După mutarea tatălui său către Domnul, tânărul Dimitrie a fost numit prefect al Tesalonicului, datorită calităţilor lui morale şi intelectuale. Cezarul din vremea aceea, Maximian Galeriu, a poruncit ca în toate cetăţile să se jertfească zeilor păgâni drept mulţumire pentru victoriile militare pe care le avusese.
Sfântul Dimitrie a refuzat să participe la ceremoniile păgâne, drept pentru care a fost închis. În temniţă, Sf. Dimitrie a binecuvântat în numele lui Hristos pe un tânăr creştin cu numele Nestor, care urma să se lupte cu Lie, un vestit gladiator păgân. În urma luptei, Nestor îl învinge pe Lie, iar împăratul află de binecuvântarea lui Dimitrie şi porunceşte ca acesta să fie ucis.
Moaştele Sf. Dimitrie se află în biserica cu acelaşi nume din Tesalonic. În ţara noastră, aproximativ 350.000 de persoane poartă numele Sfântului Dimitrie.
Vineri, 27 octombrie, în Biserica Ortodoxă este sărbătorit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la prăznuirea sfântului, la Catedrala patriarhală din București.
Viața Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor
Născut la începutul secolului al XIII-lea, în satul Basarabi, din sudul Dunării, Sfântul Dimitrie a purtat din copilărie lupte spirituale pentru a dobândi o viaţă virtuoasă, prin post şi rugăciune. Şi-a găsit sălaş într-o peşteră, pe malul Lomului, şi a vieţuit în aspră asceză până la sfârşitul vieţii. După moartea sa, pietrele aflate la intrarea în peşteră au blocat accesul şi au transformat peştera în mormânt. Moaştele sfântului au fost descoperite atunci când apele Lomului au crescut şi au surpat zidul natural de la intrarea în peşteră. În anul 1774, creştinul Hagi Dimitrie, din Bucureşti, a mijlocit pe lângă autorităţile militare ruseşti, aflate atunci la sud de Dunăre, pentru aducerea moaştelor în Muntenia. Astfel, trupul Sfântului Dimitrie a fost adus la Bucureşti şi aşezat în catedrala mitropolitană, unde se află şi astăzi. Sfântul Dimitrie cel Nou este ocrotitorul oraşului Bucureşti, iar harul său se face simţit în numeroasele vindecări petrecute la racla sa.
În noaptea de vineri spre sâmbătă (27 spre 28 octombrie), de la ora 23.00, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent. Slujba este prilejuită de cinstirea hramului bisericii mari, „Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești”.
Viața Sfântului Iachint de Vicina
Este prăznuit de Biserica Ortodoxă Română pe 28 octombrie. Sfântul Iachint este ultimul mitropolit al Vicinei. Acesta a trăit în prima jumătate a secolului al XIV-lea şi a fost mai întâi episcop al cetăţii Vicina, situată undeva în Dobrogea, posibil lângă localitatea Isaccea de astăzi sau la cetatea „Păcuiul lui Soare”, de lângă mânăstirea Dervent, după ipoteze istorice mai noi.
Datorită ocupaţiei tătarilor şi genovezilor, ierarhul a fost nevoit să se retragă la curtea domnească de la Argeş, iar documentele istorice de la Constantinopol spun că în anul 1359 era deja mitropolitul Ungrovlahiei.
Totodată, Sfântul Ierarh Iachint a fost prieten şi ucenic al Sfântului Grigorie Palama, motiv pentru care a este unul dintre reorganizatorii monahismul românesc.
În anul 1372, Sfântul Iachint s-a mutat către Domnul şi a fost înmormântat în complexul mitropolitan de la Curtea de Argeş. Sfântul Sinod a decis canonizarea Sfântului Ierarh Iachint în luna iulie a anului 2008.
Sâmbătă, 28 octombrie, IPS Teodosie va participa la ședinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dedicată Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.
Duminică, 29 octombrie, de la ora 8.30, IPS Teodosie va resfinți biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din orașul Hârșova, urmată de oficierea Sfintei Liturghii arhierești. Resfințirea bisericii este prilejuită de restaurarea picturii, realizată în perioada 2007-2017, de către pictorul Adrian Botea. Pictura originală datează din 1909 și a fost realizată de către Toma Vintilescu, în tehnica ulei mat și stil bizantin realist.
Tot duminică, de la ora 17.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sf. Filofteia” din Constanța (Șoseaua Mangaliei, nr. 80 A, Cartierul Km. 4).
Be the first to comment