Programul IPS Teodosie de praznicul Acoperământului Maicii Domnului

Pe 1 octombrie, Biserica Ortodoxă cinstește Acoperământul Maicii Domnului. Cu acest prilej, vineri, 29 septembrie, începând cu ora 21.45, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu, urmată de Sfânta Liturghie, la mănăstirea Călugăreni (situată în apropierea comunei Pantelimon, jud. Constanța) ce are hramul Acoperământul Maicii Domnului.

Duminică, 1 octombrie, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie, cu binecuvântarea IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Dorna Arini, jud. Suceava, așezământ monahal care își serbează hramul.

Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului a fost instituită în amintirea unei minuni petrecute în biserica mănăstirii „Maica Domnului” din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înţeleptul (secolele IX-X). Stareţul mănăstirii, Cuviosul Andrei, a văzut o minune dumnezeiască, în care i s-a arătat Maica Domnului ce acoperea cu un sfânt omofor cetatea Constantinopolului. Cuviosul Andrei l-a chemat şi pe ucenicul său, Epifanie, care, împreună cu ceilalţi părinţi, au reuşit să desluşească semnificaţia biblică a minunii (Maica Domnului este maica întregului neam creștinesc, după cuvintele Mântuitorului rostite când era pe Cruce către Sf. Ioan Evenghelistul: „Iată mama ta” (Ioan 19,27)) şi să dedice o sărbătoare deosebită iubirii materne pe care Maica Domnului o arată faţă de neamul omenesc.
Acoperământul Maicii Domnului este ca un scut protector peste toți creștinii Bisericii care se roagă cu credință pentru a fi izbăviți de ispite și de suferințe.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*