Primăria Ovidiu investește în istorie – s-a semnat finanțarea pentru reabilitarea Castrului Roman

Schița Castrului Roman din Ovidiu după finalizarea lucrărilor

Autoritățile locale din Ovidiu au reușit să obțină finanțarea necesară pentru punerea în valoare a sit-ului arheologic Ovidiu – Castrul Roman. Valoarea contractului este de 14.110.568,95 lei, valoarea totală eligibilă fiind 13.895.196,99 lei. Durata proiectului este de 73 de luni respectiv între data 01 februarie 2016 si 28 februarie 2022 și se prevede conservarea, reconstituirea parțială și punerea în valoare pentru integrarea în circuit turistic a Castrului Roman.

Acest proiect își propune realizarea unei investiții locale prin punerea în valoare a unui sit patrimonial de excepție – castrul roman, monument înscris în lista monumentelor istorice de valoare. Castrul roman este înscris în Lista Monumentelor Istorice.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă punerea în valoare și reconstituirea parțială și punerea în valoare în vederea înscrierii în circuitul cultural – turistic al județului Constanța, a unei zone geografice deosebit de atractivă, cu o vastă încărcătură istorică determinată de existența monumentelor de arhitectură și a siturilor arheologice din perioada romană.

Pe termen lung, aceasta inițiativa, asociata investițiilor sustenabile în turism și cultura, va permite de potențialul turistic și patrimoniul cultural al orașului Ovidiu – obiectiv de interes regional în identificarea și consolidarea identității proprii. Acest sit roman are o valoare excepționala științifică, dar și turistica.

Importanța științifică este cu totul deosebita și se datorează posibilității de a data exact stăpânirea romana asupra acestui teritoriu extracarpatic pentru o scurta perioada de timp. Astfel, pe baza descoperirilor din castrul de la Ovidiu se vor putea recupera date foarte relevante privind o serie de artefacte cu putere de datare (numeroase monede, amfore, sticla si ceramica) și se vor înregistra în detaliu aspecte tehnice de construcție care vor putea constitui termeni de referința pentru studiul epocii romane la nivel internațional. Valoarea turistica a sitului rezulta și din peisajul cultural cu totul aparte oferit de amplasarea acestui castru roman pe malul lacului Siutghiol.

Obiectivele specifice ale proiectului

  1. Îmbunatățirea și extinderea accesului publicului la monumentele istorice, si promovarea cunoașterii acestora prin intermediul noilor tehnologii
  2. Reabilitarea patrimoniului cultural național, respectiv a Castrului Roman, pentru asigurarea condițiilor necesare dezvoltării turismului urban
  3. Promovarea patrimoniului cultural al orașului Ovidiu în vederea creșterii numărului de turiști în municipiu cu 5% în primii 5 ani de după finalizarea proiectului
  4. Crearea condițiilor pentru stimularea activităților socio-culturale, stimulatoare pentru dezvoltarea turismului și a vieții comunitare

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*