Primăria Ovidiu a finalizat verificarea tuturor persoanelor cu vârsta de peste 65 ani, suplimentar față de personale aflate deja în izolare sau cele din alte categorii vulnerabile

Voluntarii au identificat toate persoanele din categoria de risc. FOTO Primăria Ovidiu

În baza Hotărârii Nr. 02/22.03.2020 a Comandamentului pentru Situații de Urgență al orașului Ovidiu, constituit pentru combaterea și prevenția împotriva viruslui SARS-COV-2 (coronavirus) art.9, a fost dispusă măsura ce prevede constituirea unui grup de voluntari, coordonat prin Direcția Publică de Asistență Socială Ovidiu, pentru identificarea persoanelor cu vârsta de peste 65 ani. Această acțiune a fost finalizată în cursul zilei de 5 aprilie, respectând și directiva emisă de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în data de 24 martie cu referire la același aspect.

În decurs de 6 zile, echipa formată din cei 26 de voluntari au vizitat și chestionat un număr de 2107 persoane din orașul Ovidiu, cu vârsta de peste 65 ani, pentru a identifica nevoile și problemele cu care se confruntă aceștia în această perioadă. În urma semnării contractului de voluntariat cu primăria Ovidiu, acestora li s-a făcut instructaj privind acțiunea ce urmează să aibe loc și totodată li s-au pus la dispoziție toate materialele de protecție (mănuși, măști medicinale, viziere, dezinfectanți), legitimație de voluntar și codul de distanța socială pentru interacțiunea cu beneficiarii.

Voluntarilor le-a fost arondat un numar fix de beneficiari pe care îi vor monitoriza pe toată perioada de urgență.

Chestionarul a cuprins un set de 7 întrebări scurte (cu timp de răspuns de maxim 3 minute) cu privire la:

 • numărul de telefon pentru a putea fi contactați periodic
 • stare civilă/ situație socială pentru a indentifica persoanele cu care acesta locuiește
 • situația medicală (boli cronice) pentru a putea determina frecvența vizitelor în cazul în care este nevoie, programările la medicul specialist care nu pot fi amânate sau rețete medicale lunare ce trebuie procurate.

Acțiunile voluntarilor pe tot parcursul situației de urgență constau în următoarele:

 • transport gratuit la medic sau alte instituții ale statului ce nu pot fi amânate (pus la dispoziție cu șofer și mașinile din dotarea primăriei Ovidiu)
 • vor face piața la solicitarea persoanelor vulnerabile din sursele financiare ale beneficiarilor
 • se vor asigura să sune persoanele care au solicitat acest lucru (cel puțin 1 data la 3 zile, în general cele care locuiesc singure)
 • vor putea achita în numele beneficiarilor facturile la utilități publice din sursele financiare ale beneficiarilor
 • vor putea cumpăra rețetele medicale din sursele beneficiarilor și vor putea duce la domiciliu rețetele medicale eliberate de doctorul de familie
 • a fost pus la dispoziție un număr unic la care un dispecer (serviciu asigurat de primăria Ovidiu prin Ovi Protect SRL, societatea de pază și protecție civilă a orașului) va răspunde 24 h / 24 h – 0744.431.933

Statistica ce a reieșit în urma chestionării:

 • persoane singure : 283 ( 13,5 %)
 • stare medicală generală: diabetici (28 %), boli cardiovasculare (31 %), alte boli (dizabilități, boli pulmonare, boli psihice –7% ), altele (34%)

,,Ne dorim să trecem cu bine peste acestă perioadă dificilă și consider că acum mai mult ca oricând rolul nostru, al tinerilor este de a ajuta persoanele în vârstă. Mulțumesc tuturor celor implicați în această acțiune de civism și sunt convins că împreună vom trece cu bine peste aceste momente. Am decis ca același voluntar să răspundă de aceiași beneficiari, pe tot parcursul perioadei, pentru a reduce expunerea acestora dar și pentru a crea o legătură între voluntar și persoana vulnerabilă. Împreună vom reuși!’’, a declarat George Scupra, primarul orașului Ovidiu

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*