Primăria Medgidia marchează ziua armistițiului în Primul Război Mondial. Evenimentul este dedicat infirmierelor voluntare scoțiene care au asigurat asistența medicală pe frontul din Dobrogea

Comemorarea eroilor la Medgidia. FOTO CTnews.ro

În data de 11 noiembrie, Primăria Municipiului Medgidia va organiza în colaborare cu Ambasada Republicii Serbia la București și Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, manifestările prilejuite de Ziua Armistițiului în Primul Război Mondial.

Evenimentul este dedicat grupului infirmierelor voluntare scoțiene, membre ale organizației „Spitalele Femeilor Scoțiene”, având drept scop realizarea proiectului „Respect și recunoștință pentru Potârnichile Gri”. Aceste eroine au alcătuit personalul medical însoțitor al armatelor ruso – române – sârbe care s-a aflat în misiune pe frontul din Dobrogea, în timpul Primului Război Mondial, alinând suferința răniților și salvând viețile a mii de soldați care au luptat pentru apărarea Dobrogei în primul Război Mondial.

În semn de prețuire și recunoștință, în anul 2017 a fost realizată o placă comemorativă în apropierea Monumentului Eroilor Sârbi, din cimitirul ortodox din municipiul Medgidia, pe care anul acesta au fost inscripționate numele a 60 de persoane, personal medical voluntar, infirmiere și doctorițe scoțiene, care s-au aflat în misiune.

Programul evenimentului din data de 11 noiembrie 2018, va cuprinde:

Ora 10.00 – locație – Cercul Militar Medgidia;

  • Lansarea albumului „Femei în uniformă pe frontul din Dobrogea în vremea Marelui Razboi – dr. Elsie Inglis și Spitalele Femeilor Scoțiene; â
  • Expoziție de fotografie cu tema Misiunea “Spitalele Femeilor Scoțiene în România în Primul Razboi Mondial”.

Ora 12.00 – locație – Cimitirul ortodox;

  • Dezvelirea plăcii comemorative;
  • Ceremonialul militar și religios urmat de depunerea de coroane și jerbe de flori.

La aceste manifestări vor fi prezente oficialitățile locale și delegația Ambasadei Serbiei în România, formată din:

  • Excelența Sa Ambasadatorul Republicii Serbia în România, Branko Brankovic;
  • Doamna Ministru Consilier Jelena Cukic – Matic;
  • Domnul Locotenent Colonel Dorde Turukalo;
  • Doamna Consilier I Ljiljana Subic.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*