Primăria Constanța atrage atenția că urmează zile de foc la malul mării

Caniculă pe litoral. FOTO howitworksdaily.com
Cum să vă protejați de caniculă. FOTO howitworksdaily.com

Conform atenționării emise de Administrația Națională de Meteorologie, joi și vineri, în municipiul Constanța, vremea va fi caniculară, temperaturile maxime vor depăși frecvent 35 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 unități.

Drept urmare, Direcția Generală Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța va asigura funcționarea permanentă a cișmelelor publice cu apă potabilă, funcționarea fântânilor arteziene existente, în special în timpul zilei, pentru menținerea umidității aerului, stropirea cu apă a bulevardelor și străzilor principale, în special în locurile aglomerate pentru menținerea umidității aerului, stropirea spațiilor verzi din parcuri pentru menținerea umidității aerului, precum și asigurarea serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar și posturi de prim ajutor.

Pentru protejarea stării de sănătate a populației, la solicitarea Primăriei Constanța, intervin și farmaciile din municipiu. Oamenii se pot răcori și hidrata în incinta acestora și în aproape 90 de unități beneficiază gratuit de măsurarea tensiunii arteriale.

De asemenea, pentru protejarea stării de sănătate pe timp de caniculă, reprezentanții Biroului Apărare Civilă, Sănătate și Securitate în Muncă și Situații de Urgență vă recomandă:

 1. Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00;
 2. Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
 3. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius;
 4. Purtați pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise;
 5. Pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă;
 6. Beți zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
 7. Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
 8. Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
 9. Consumați fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă;
 10. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă;
 11. Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
 12. Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
 13. Păstrați contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoștințele care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate.
 14. Cum putem să limităm creșterea temperaturii în locuințe:
 • închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și/sau draperiile;
 • țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință;
 • deschideți ferestrele seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință;
 • stingeți sau scădeți intensitatea luminii artificiale;
 • închideți orice aparat electro-casnic de care nu aveți nevoie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*