FOTO VIDEO Orașul în care asistații sociali chiar muncesc pentru o pâine în plus. Primăria Cernavodă a început curățenia de primăvară

Asistații sociali din Cernavodă lucrează la amenajarea spațiilor verzi. FOTO CTnews
Asistații sociali din Cernavodă lucrează la amenajarea spațiilor verzi. FOTO CTnews

La Cernavodă a început curățenia de primăvară în tot orașul, iar autoritățile locale fac apel la cetățeni să dea o mâna de ajutor în fața blocului, în fața casei sau a firmei, după caz. Este o forfotă generală zilele acestea în orașul de pe malul Dunării. Primăria a dat tonul scoțând forțele de muncă ale Direcției de Gospodărire Comunală pe străzi, în parcuri, în jurul blocurilor şi a gospodăriilor.

Viceprimarul Șerif Cârjali speră ca toţi cernavodenii, indiferent de vârstă, să se alăture în această amplă campanie de înfrumuseţare a localității şi mizează şi pe sprijinul societăţilor comerciale care-şi desfăşoară activitatea pe raza orașului.

“Noi am pornit curățenia de primăvară și vrem ca și proprietarii să ne ajute pentru a curăța și pentru a igieniza orașul. Am identificat zonele “rele” cu Poliția Locală; le-am dat notificare și am zis că după Paște îi verificăm. Curățenie înseamnă: toaletarea copacilor, strângerea frunzelor uscate din grădini și de pe spațiile verzi… Cu cetățenii care și-au închis spațiile verzi de la bloc – e dezastru! Le-am pus în vedere că le desființăm. Fac un apel la cetățeni să începem să facem curățenie. Noi deja ne-am apucat – cu Gospodărirea Comunală și cu cei de la “ajutorul social” – suntem pe teren și igienizăm, curățăm, măturăm… Pe marginea Canalului la fel, toate zonele. Începem din interior spre exterior și sperăm ca într-o săptămână Paștele să ne prindă cu curtea curată și cu orașul curat”, spune viceprimarul Șerif Cârjali.

Anul acesta, activitatea de salubrizare a fost organizată diferit, prin tratarea în acelaşi timp, a tuturor suprafeţelor domeniului public, astfel încât intervenţiile să poată fi ţinute sub control tot timpul. Din acest motiv Cernavodă a fost împărţită în mai multe zone, iar lucrătorii au fost organizaţi în echipe care intervin pentru curăţenie şi întreţinere continuă pe fiecare zonă distinctă.

În zona Foișor din Trust se află una dintre multele echipe de salubrizare și curățenie urbană. Printre muncitori este și George Zlatov, șeful biroului spații verzi din Cernavodă.

“Am început campania de primăvară cu o curățenie generală constând în adunat toate resturile de pe spațiile vegetale. Avem 30 de oameni în teren și suntem împărțiți pe toate cartierele orașului. Ceea ce vedeți aici se face în tot orașul acum, și în toate parcurile, 16 la număr. Cam 35 de mii de metri pătrați sunt numai parcurile. Oamenii noștri activează destul de bine și, în general, i-am format de așa natură că știu fiecare ce să facă și cum să facă. Că multă lume spune: ce faci la spațiul verde? Munca la pământ e cea mai dură, plus partea de salubritate – curățire de corpuri străine”, explică George Zlatov.

Apelul autorităților la ajutorul dat de locatarii din oraș vine din ideea de a nu mai aștepta să vină alții să le facă curat în fața casei, pentru că, până la urmă, fiecare o poate face. Dacă toate instituțiile, magazinele sau asociațiile și-ar face curățenie în jur, Cernavodă ar fi un oraș mult mai curat. Cu alte cuvinte, “puțină inițiativă civică nu strică”, spune viceprimarul Șerif Carjali.

“Cândva a existat o Hotărâre de Consiliu care dădea voie cetățenilor să-și îngrădească spațiul verde ca să-l întrețină, în fața blocului, în fața firmei, în fața casei, iar Primăria dădea gazonul și apa, doar ca tu să întreții spațiul verde. Hotărârea aceea a picat, nu mai există, au rămas cam vreo zece persoane care mai au contractul acesta in derulare. Acum există altă Hotărâre de Consiliu Local care spune că cetățeanul plătește 0,03 lei pe an pe metru pătrat – o sumă mică. În afară de cei zece, restul care mai au gărdulețe la bloc au rămas așa în virtutea inerției (fără să plătească nimic – n.n.). De aceea facem un apel la ei să-și facă curățenie acolo: să-și pună flori, gazon etc pentru înfrumusețarea orașului”, declară viceprimarul din Cernavodă.

Prima dată se strâng toate frunzele uscate, bețele și crengile căzute în timpul iernii. Se greblează “mărunțișurile” din gazon, după care totul se încarcă în coșuri și se transportă la remorcă pentru colectarea resturilor vegetale și nu numai. Apoi se “bărbieresc” trotuarele de toate buruienile care au năpădit rosturile dintre borduri și sunt inestetice.

“Sunt 97 de mii de metri pătrați de spațiu verde care se degajează de corpuri străine zilnic, iar parcurile la fel. Pe lângă acestea sunt și celelalte operațiuni – curățat de buruieni, plantat flori, plantat copaci… Marea majoritate a lucrătorilor sunt vechi, lucrează cu noi de mulți ani, au învățat ce au de făcut. O să intervină și cositul mecanizat, și tăiatul de gard viu… Nu terminăm propriu-zis niciodată: nici măcar iarna nu se termină – atunci toaletăm toți copacii din oraș, care sunt câteva mii”, explică George Zlatov, șeful biroului spații verzi din Cernavodă.

Așadar curățenia de primăvară din Cernavodă este în plină desfășurare. Trotuarele, marginile drumurilor, zonele verzi sunt curățate de gunoaiele adunate pe timpul iernii. Toate lucrările sunt desfășurate cu ajutorul societății de Gospodărire Comunală din subordinea Primăriei, dar și cu localnicii aflați în evidența Serviciului de Asistență Socială care au ieșit la toaletat copacii, la văruit, greblat frunzele și măturat.

O pâine în plus pentru asistații sociali care lucrează

Sunt persoane fără venituri care primesc lunar ajutor social din partea Primăriei și care acum dau o mână de ajutor, la nevoie. Edilii le-au dat câte un tichet valoric de o sută de lei, pentru cumpărăturile de Paște, ca să aibă ce pune pe masă. Este un ajutor pe care administrația locală îl acordă sub forma unui program extins și la persoane vârstnice, dar și la localnicii încadrați cu grad de handicap.

“Direcția de Asistență Socială derulează un program numit Respect și Sprijin pentru Seniorii Orașului în cadrul căruia sunt acordate de 6 ori pe an anumitor categorii de cetățeni – persoane vârstnice, persoane fără venituri și celor încadrate cu grad de handicap – bonuri valorice cu valoarea de o sută de lei de persoană. Acestea au fost acordate și în cursul acestei luni pentru sărbătoarea Paștelui. De obicei aceste acordări de bonuri valorice sunt legate de sărbătorile religioase, adică se dau de Paşte, de Crăciun, de Sf Maria, s.a.m.d.”, explică Carmen Marcu, șefa Serviciului de Asistență Socială.

Iar gesturile caritabile nu se opresc aici. Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, iar edilii din Cernavodă vor ca toată lumea să simtă asta, de la mic la mare.

“Direcția de Asistență Socială acordă servicii sociale prin mai multe centre, pe unele dintre ele le-am și licențiat așa cum cere legislația în vigoare. Unul dintre aceste centre e la Centrul de Zi – Creșa 1 și Creșa 2. Aici avem în îngrijire 47 de copii care și ei au primit, cu ocazia sărbătorilor pascale, pacheţele cu dulciuri și cu jucărioare din pluș adecvate vârstei lor. Mai avem și servicii acordate Căminului pentru Persoane Vârstnice – 32 de beneficiari […] Masa lor e acordată prin servicii de catering și am avut grijă ca în contractul respectiv să fie prevăzut ca mesele festive să fie cu specific de Paște (și de Crăciun). Cu ocazia acestor sărbători vor avea un meniu festiv adecvat Paștelui”, a declarat pentru Constanța NEWS, Carmen Marcu.

Curațenia de Primăvară pare că a mobilizat pe toată lumea în Cernavodă, iar Paștele este așteptat să vină într-un oraș mai curat, mai luminos și mai frumos.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*