Președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, Ana-Maria Vătămanu, prezent la evenimentul The Earth Day

Ana-Maria Vătămanu, prezentă la evenimentul The Earth Day. FOTO ADD Constanța

Ana-Maria Vătămanu, președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, a participat marți, 19 aprilie, la evenimentul The Earth Day (Ziua Pământului), organizat de Inițiativa Ecologistă Europeană, în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, și găzduit de Parlamentul României. Evenimentul a fost moderat de Lavinia Șandru, președintele organizației Inițiativa Ecologistă Europeană.

Evenimentul a avut ca temă centrală de discuție importanța implementării Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, în acord cu strategia europeană, în vederea protejării mediului înconjurător, dar și în vederea dezvoltării socio-economice sănătoase a comunităților în care trăim.

Președintele ADD Constanța, Ana-Maria Vătămanu, a vorbit, în cadrul evenimentului, despre rolul Asociației în Dezvoltarea Durabilă, precum și despre proiectele organizației, în valoare de milioane de euro, realizate în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța, cu Primăria Municipiului Constanța, precum și cu toate UAT-urile din județ. Totodată, dând exemplul Constanței, Ana-Maria Vătămanu a oferit detalii despre importanța asociațiilor de dezvoltare durabilă, foarte active la nivel european, în atragerea de finanțări externe pentru proiecte dedicate comunităților locale.

La rândul său, consilierul de stat László Borbély a subliniat că, pentru sprijinirea dezvoltării durabile a țării: „a fost gândită inclusiv o meserie nouă în România, cea de expert în dezvoltare durabilă, iar planul autorităților este de a forma, până în 2026, nu mai puțin de 2.000 de astfel de specialiști”.

Adrian-Ionuț Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a vorbit, la rândul său, despre importanța educației populației în privința protejării mediului, precum și despre strategiile naționale și europene dezvoltate în acest sens.

În cadrul evenimentului, Florin Marian Spătaru, ministrul Economiei a subliniat că: „tot în perspectiva dezvoltării durabile a României este necesară finanțarea și modernizarea industriei românești care are capacitatea de a deveni un pol economic European”.

Mesajul integral al președintelui Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, în cadrul evenimentului „The Earth Day”:

Bună ziua!

Vă propun să ne gândim la două evenimente importante pentru întreaga omenire:

Primul. În 22 aprilie 1970, la inițiativa senatorului American Gaylord Nelson, a fost fondată Ziua Pământului cea pe care o marcăm și noi, acum, ușor în avans, cu scopul de a deschide ochii clasei politice, a autorităților și a populației în privința protejării mediului înconjurător. În urmă cu 52 de ani, la Ziua Pământului au aderat câteva zeci de milioane de americani. În 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat 22 aprilie drept sărbătoare oficială a planetei Pământ. Acum, suntem peste un miliard cei care o marcăm, în întreaga lume.

Al doilea eveniment. În septembrie 2015, la Summitul ONU de la New York, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a Organizației, șefi de stat, de guverne și Înalți Oficiali din întreaga lume au semnat un document istoric privind Dezvoltarea Durabilă la nivel mondial. Documentul conține 17 obiective majore de dezvoltare durabilă, bazate pe trei piloni: mediu, economic, social. Uniunea Europeană a adoptat integral acest document, iar România, ca stat membru al UE, și-a asumat un proiect vast, provocator, dar și extrem de necesar: Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă 2030.

Care este legătura între cele două evenimente? Dezvoltare durabilă înseamnă punerea într-un circuit socio-economic sănătos, sustenabil, pe termen lung, a resurselor. A tuturor resurselor, în folosul comunităților. Viitorul nostru – cu educație, cultură, mediu, business, infrastructură, sănătate, energie etc – va fi nu doar așa cum ne dorim să fie. Ci va fi așa cum ne dorim să fie și cum îl vom construi împreună.

E ușor să marcăm în calendar o zi a Pământului, să organizăm festivități, să dezvoltăm strategii, să semnăm documente, dacă în spatele tuturor acestor lucruri – importante inclusiv pentru a ne menține atenția focusată pe probleme cheie – nu se regăsește munca noastră, a tuturor. Iar această muncă înseamnă implementarea efectivă a proiectelor de dezvoltare durabilă, precum și identificarea și punerea în aplicare a unora noi, care să țină pasul cu o societate tot mai încercată de crize majore de tot felul: de la cea de mediu la cea de energie sau de sănătate.

Mă aflu aici, în fața dumneavoastră, pentru a vă spune că se poate. Se poate să dezvoltăm durabil comunitățile în care trăim. Se poate nu doar pentru că avem exemple la cel mai înalt nivel european, așa cum este programul ambițios al Comisiei Europene, în materie de durabilitate în UE. Se poate și pentru că avem, la nivel național, pârghiile necesare pentru a atinge și obiectivele mondiale de dezvoltare durabilă. Mă refer la Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului României, de care ar trebui să vrem să ne folosim, în sensul cel constructiv al acestui termen.

Mă aflu aici, în fața dumneavoastră, pentru a vă spune că se poate inclusiv la nivel de mică comunitate, comparativ cu proiecte mondiale de dezvoltare durabilă desfășurate în prezent. Acum nici un an, în iunie 2021, Constanța a făcut un pas curajos, dar și unic, la acel moment, la nivel național dar nu singular la nivelul altor state europene. Atunci, a fost demarată efectiv activitatea Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, organizație fondată de Consiliul Județean Constanța și de Primăria Municipiului Constanța.

Ce facem noi, ADD Constanța? Identificăm și punem în aplicare, în parteneriat cu instituțiile fondatoare, proiecte care urmăresc strategiile europene de dezvoltare durabilă. Proiecte privind construirea unei societăți echitabile, prospere, competitive, durabile, cu o economie modernă. ADD Constanța este, practic, un vehicul folosit de CJ, de Primărie, precum și de toate UAT-urile din județ, pentru implementarea acestor strategii de dezvoltare durabilă din agenda națională și europeană. Iar avantajele unei astfel de asociații, la nivel local, sunt numeroase.

De exemplu: există avantaje de ordin financiar, care vin odată cu accesarea unor finanțări de către instituțiile publice, în parteneriat cu o asociație de acest tip. Sau depășirea unor pași birocratici, care știm că sufocă, descurajează, ba chiar țin în loc, de multe ori, instituțiile publice, în ceea ce privește demararea și implementarea unor proiecte comunitare. Un alt avantaj: accesul pe care întreaga administrație publică locală, de la Consiliul Județean și Primăria Municipiului Constanța până la cel mai mic sau defavorizat UAT din județ, îl are, în permanență, la experții ADD. Vorbim despre o echipă foarte restrânsă, dar foarte ambițioasă de profesioniști cu o vastă experiență în mediul privat și în identificarea, scrierea și atragerea de finanțări pentru sistemul public, precum și în implementarea acestor proiecte.

Vă voi da câteva exemple de proiecte concrete demarate de ADD Constanța, în perioada destul de scurtă de când funcționăm:

Nu putem vorbi despre dezvoltare durabilă într-o comunitate în care infrastructura rutieră nu a fost o prioritate, zeci de ani, pentru instituțiile publice. Județul Constanța are 847 de kilometri de drumuri județene. Dintre aceștia, doar 360 de kilometri au fost reabilitați până acum, iar alți 105 kilometri sunt în stare critică. Vorbim inclusiv despre kilometri întregi de drumuri județene din pământ. La finele anului trecut, ADD Constanța a identificat, dezvoltat și depus, prin CJ Constanța, opt proiecte-strategice privind dezvoltarea infrastructurii rutiere. Vorbim despre modernizarea a peste 100 de kilometri de drumuri județene. Valoarea proiectelor, depuse în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, depășește 400 de milioane de lei.

Și încă un exemplu, recent și foarte clar pentru ceea ce înseamnă conceptul de dezvoltare durabilă, prin folosirea integrată a resurselor locale: ADD, împreună cu CJ Constanța și cu primării din județ, dezvoltă un amplu proiect privind porturile pescărești, adică acele puncte de debarcare și de acostare pentru ambarcațiunile de dimensiuni de până la 12 metri. Este un proiect dedicat sprijinirii micilor pescari. Concret: ADD Constanța, în parteneriat cu autoritățile locale, a evaluat peste 90 de locații din județ, unde pot fi construite sau modernizate porturile pescărești.

Studiile tehnice ne-au arătat că șapte astfel de locații sunt eligibile, în acest moment, pentru a putea beneficia de finanțări dedicate amenajării și funcționării porturilor pescărești. ADD a pregătit deja proiectele, în valoare de peste 30 de milioane de euro, care să poată fi depuse de autorități, pentru a primi finanțare. Vorbim despre trei porturi pescărești la Marea Neagră (în Constanța, Costinești și Năvodari) și patru porturi pescărești la Dunăre (în localitățile Hârșova, Cernavodă, Oltina și Ghindărești).

V-am povestit toate aceste lucruri pentru a încuraja autoritățile locale să adopte și să implementeze această strategie de dezvoltare durabilă, dar și pentru a vă asigura, din experiența de până acum a ADD, că există deschiderea și sprijinul necesare la nivel național și european pentru proiecte așa cum este cel de la Constanța. Cred că este singura soluție prin care ne vom putea dezvolta sănătos și pe termen lung societățile, economiile, viețile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*