Presa din Dobrogea anilor 1878 – 1944, evocată în cea mai recentă apariție editorială a Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța

„Enciclopedia de presă a Dobrogei. 1878-1944”, cea mai recentă apariție editorială a Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța

La începutul anului 2021 a fost adusă la cunoștința publicului cea mai recentă apariție editorială a Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța: „Enciclopedia de presă a Dobrogei. 1878-1944”. Volumul, semnat de Corina-Mihaela Apostoleanu, Luminița Stelian și Angela-Anca Dobre, a apărut la Editura „Ex Ponto”, prefața fiind semnată de Constantin Cheramidoglu.

„Enciclopedia de presă a Dobrogei” reprezintă un instrument de lucru pentru toți cei interesați de istoria domeniului și aceasta pune în lumină eforturile pe care înaintașii le-au făcut de a alinia provincia istorică Dobrogea la evoluția spațiului românesc, la câțiva ani de la unirea Dobrogei cu România. În carte est e consemnată deopotrivă presa în limba română și în limbile comunităților etnice de pe teritoriul Dobrogei.

Este pentru prima dată când sunt utilizate unele dintre sursele documentare referitoare la presa dobrogeană, ca de exemplu Bibliografia Dobrogei de Stan Greavu-Dunăre.

„Menționăm că preocupările legate de evoluția presei dobrogene sunt mult mai vechi la Biblioteca Județeană Ioan N. Roman. Acestea datează de la mijlocul anilor 60, când au fost microfilmate periodice vechi dobrogene la Biblioteca Academiei Române, și aceste microfilme au fost incluse în colecțiile instituției noastre. În 1985 a apărut lucrarea <<Presa dobrogeană. Bibliografie comentată și adnotată de Dumitru Constantin-Zamfir și Octavian Georgescu>>, sub egida Bibliotecii Județene Constanța. Date fiind condițiile ideologice vremii, cartea nu a putut include decât o parte a presei dobrogene. Există în bibliotecă și manuscrisul lui Ion Aczel, cel care a participat la microfilmarea presei dobrogene vechi și a realizat primele descrieri ale acestei, la Biblioteca Academiei Române”, spune Corina-Mihaela Apostoleanu

Așadar, „Enciclopedia de presă a Dobrogei. 1878-1944” este un cumul informațional în premieră, imagine complexă a Dobrogei, din variate puncte de vedere, observată prin intermediul presei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*