Polițiștii constănțeni atrag atenția la înșelăciunile prin metoda „Accidentul, varianta COVID-19”

Sediul Inspectoratului de Poliție Județean - IPJ Constanța. FOTO Catalin Schipor
Sediul Inspectoratului de Poliție Județean - IPJ Constanța. FOTO Catalin Schipor

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității avertizează cetățenii să își ia măsuri de prevenire astfel încât să nu devină victime ale infracțiunii de înșelăciune prin metoda Accidentul, varianta COVID-19.

Astfel, la data de 10 ianuarie, în jurul orei 19.15, polițiștii Secției 3 au fost contactați telefonic de către o femeie de 76 de ani, care a sesizat o tentativă la infracțiunea de înșelăciune. Aceasta le-a relatat polițiștilor că în aceeași seară a fost contactată, pe telefonul fix, de către o persoană care s-a recomandat, inițial, a fi fiul său. Bărbatul i-a transmis că se află internat la un spital din Constanța, că este infectat cu virusul COVID-19 și, pentru că este într-o stare foarte gravă, are nevoie ca femeia să îi trimită toți banii pe care aceasta îi are, pentru a achiziționa un aparat de oxigen.

Femeia și-a dat seama că este vorba despre o înșelăciune, așa că a închis telefonul, după care a sesizat organele de poliție.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul tentativei la infracțiunea de înșelăciune.

Potrivit polițiștilor constănțeni, specific acestui mod de operare este faptul că persoanele sunt contactate telefonic de necunoscuți care, prin atribuirea unor calități false și relatând diferite pretexte, încearcă să le inducă în eroare, solicitându-le diferite sume de bani. În fapt, în această nouă variantă modificată a vechii metode „accidentul”, prin intermediul unor apeluri telefonice, persoanelor li se solicită diferite sume de bani ca urmare a depistării pozitive cu virusul SARS-COV-2 și internării în spital a unor membri apropiați de familie.

În acest context, sub pretextul costului tratamentului medical, a achiziționării de aparatură medicală necesară vindecării, cum ar fi aparate de ventilație sau a transportului către unitățile medicale, sunt solicitate sume importante de bani, chiar și de mii de euro.

Așadar, aveți în vedere următoarele aspecte:

  • cereți celui care v-a sunat cât mai multe indicii privind unitatea medicală unde s-ar afla ruda implicată și sunați pentru confirmare;
  • verificați autenticitatea celor afirmate prin alte căi, respectiv contactarea persoanei în cauză sau a unei rude/cunoștințe pe numărul de telefon pe care îl aveți dumneavoastră, nu pe numărul oferit de persoana necunoscută;
  • nu aveți încredere în persoane străine, oricât de binevoitoare ar părea. Escrocii mizează tocmai pe reacția emoțională puternică de moment;
  • cu toate că acela care vă sună „vă recomandă” să fiți discret sau vă spune că nu puteți lua legătura direct cu ruda dumneavoastră deoarece autoritățile i-au ridicat telefonul, nu aveți încredere în el. Trebuie să știți că reprezentanții medicali, ai poliției sau ai parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale celor bolnavi, implicați în accidente rutiere sau de altă natură;
  • nu depuneți bani în conturi bancare sau prin servicii de transfer rapid, către persoane necunoscute;
  • anuntați Poliția la numărul de urgență 112;
  • în niciun caz nu acceptați o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat, înainte de a discuta cu un polițist.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*