Persoane trimise în judecată de DNA Constanța pentru fraudă cu fonduri europene

Sediul DNA Constanța. FOTO Adrian Boioglu
Sediul DNA Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:
Gherghișan Sterian la data faptelor primar al comunei Văcăreni, județul Tulcea, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (3 fapte),
– fals intelectual.

Niță Ion cu privire la săvârșirea a cinci infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
Bâlea Rodica cu privire la săvârșirea a cinci infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2009-2014, inculpații Niță Ion, Bâlea Rodica și Gherghișan Sterian au depus cu rea credință la autoritățile competente (A.F.I.R. și A.P.I.A.), mai multe documente false (adeverințe, contracte de arendare, etc.), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul Măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri” și a schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.

De menționat este faptul că, inculpatul Gherghișan Sterian a depus documentele respective (care vizau suprafețe de teren pe care le exploata chiar el, în calitate de arendaș) pe numele unei alte persoane.

În același context, la data de 25 iulie 2011, inculpatul Gherghișan Sterian, în calitate de primar al comunei Văcăreni, județul Tulcea, a atestat împrejurări neadevărate în cuprinsul unei adeverințe, în sensul că persoana în numele căreia a depus documentele la A.P.I.A. ar fi utilizat o suprafață de teren de 54,2 ha.
În vederea recuperării prejudiciului produs prin obținere în mod injust de sume în cadrul măsurii „Instalarea tinerilor fermieri”, A.F.I.R. a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 311.335,88 lei din care: 101.671,20 lei, reprezentând contravaloarea finanțării acordate inculpatului Niță Ion, 105.906 lei, reprezentând contravaloarea finanțării acordate inculpatei Bâlea Rodica și 103.758,68 lei, reprezentând contravaloarea finanțării acordate persoanei în numele căreia inculpatul Gherghișan Sterian a depus documentația pentru finanțare.

În vederea recuperării prejudiciului produs prin obținere în mod injust de sume în cadrul schemelor unice de plată, A.P.I.A. a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 601.666,28 lei din care: 175.947,10 lei reprezentând contravaloarea sprijinului financiar acordat inculpatului Niță Ion în campaniile 2010, 2011, 2013 și 2014, 257.359,66 lei reprezentând contravaloarea sprijinului financiar acordat inculpatei Bâlea Rodica în campaniile 2010, 2011, 2012 și 2013 și 168.359,52 lei reprezentând contravaloarea sprijinului financiar acordate persoanei în numele căreia inculpatul Gherghișan Sterian a depus documentația pentru finanțare, în campaniile 2013 și 2014.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparțin inculpatului Niță Ion.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Un alt dosar finalizat de procurorii DNA Constanța îl privește pe Gabur Mihai Octavian trimis în judecată în stare de libertate. Acesta este acuzat desăvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2011, inculpatul Gabur Mihai Octavian, în calitate de manager al unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, a depus la Ministerul fondurilor europene – autoritate contractantă – documente cu caracter inexact (două cereri de rambursare), prin care a solicitat plata cheltuielilor aferente achizițiilor de materiale necesare desfășurării cursurilor din proiect, în condițiile în care o parte din acestea, nu au fost folosite în acest scop.
Totodată, inculpatul a anexat la cererile respective mai multe documente cu conținut nereal (condică formatori, rapoarte lunare justificative privind consumul de materiale etc.).
Aceste demersuri au avut ca urmare obținerea pe nedrept de către societatea administrată de inculpatul Gabur Mihai Octavian, din bugetul Uniunii Europene, a sumei de 685.479 lei.
Până în prezent, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (fost Ministerul Fondurilor Europene), nu a comunicat organelor de urmărire penală dacă se constituie sau nu parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului Gabur Mihai Octavian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Au fost finalizate cercetările și în dosarul ce îl privește pe Ichim Vasile cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte); instigare la fals intelectual în forma participației improprii, în formă continuată și Burcea Ion cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: – folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată; complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte),
– instigare la fals intelectual în forma participației improprii, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2014-2015, inculpații Ichim Vasile și Burcea Ion, în calitate de reprezentanți ai unei întreprinderi familiale, au depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false (tabele centralizatoare și adeverințe de suprafață), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.
În același context, cei doi inculpați, folosind o parte din documentele falsificate, au determinat reprezentanții unei primării să ateste, fără vinovăție, fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv acelea că întreprinderea familială pe care o reprezentau deținea în arendă anumite suprafețe de teren.
Prin aceste demersuri, cei doi inculpați au obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 102.245 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*