VIDEO Un nou parc în Constanța, în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii. Zona va avea un heleșteu cu rațe, grădină cu mufloni și priveliște la lac

Noul parc din cadrul CMSN. FOTO Adrian Boioglu
Noul parc din cadrul CMSN. FOTO Adrian Boioglu

Spațiile verzi din marile orașe, de la parcuri la scuare, piațete, grădini urbane ori mici parcele lângă blocuri nu reprezintă un moft de decor sau un lux verde. Ele reduc poluarea aerului și poluarea fonică și au și rol social: sunt locuri de întâlnire și de petrecere a timpului liber. Să le creezi și să la întreții costă, clar, dar e un preț ce merită plătit pentru că se compensează în timp prin beneficiile aduse. Într-o vreme în care spațiile verzi dispar pe capete în marile orașe, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii face exact opusul: înființează un mare parc.

Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, vine cu detalii.

“Este o nouă investiție a Consiliului Județean Constanța care se desfășoară în Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Ce înseamnă ? Extinderea grădinii noastre zoologice, oricum micuțe fiindcă suntem în oraș, nu suntem într-un mediu silvatic, nu suntem la nivelul altor grădini zoologice din orașe mari ce și-au putut permite să dezvolte în păduri astfel de grădini, însă ne extindem și noi cu o zonă lacustră, cu o zonă care să corespundă specificului dobrogean. I-am și zis pădure dobrogeană. Deocamdată nu este o pădure; sunt plantați două sute și ceva de arbori doar din zona Dobrogei; urmează să-i ingrjim, să crească”, spune Adrian Bîlbă.

Vestea vine ca o gură de aer pentru iubitorii de natură. Un parc natural populat și cu animale e un vis pentru orice copil sau adult care vrea puțină liniște departe de marile bulevarde. Genul ăsta de parcuri de recreere oferă numeroase beneficii pentru comunitățile unde apar și primul care-ți vine în minte este că întărește imaginea comunității și sentimentul locului. Parcurile sunt folosite pentru a găzdui reuniuni de familie, întâlniri de tot felul, campanii non-profit, precum și o gama largă de alte evenimente speciale care aduc comunitatea împreună. Aici la Delfinariu va fi ceva mai mult.

“Va fi un loc liniștit, în care oamenii își pot petrece orele: avem 2 ore între reprezentațiile cu delfini pe timpul verii, chiar și mai mult în timpul iernii; în acest interval de timp, omul care-ți vine trebuie să-și petreacă placut timpul. Ne-am gândit să le umplem timpul cu atracții nu numai de animale ci și atracții pentru copii, de relaxare, de socializare. Va fi și un foișor, vom avea zonă de joacă pentru copii, zonă verde – acel foișor de exemplu, unde pot sta să mănânce un sandviș, să bea un suc și să admire priveliștea foarte frumoasă, a lacului” explică Adrian Bîlbă

Nu vom avea doar arbori de diverse tipuri ci și mufloni și rațe pe lac pentru că, da, parcul va avea una din laturi pe malul Lacului Tăbăcărie. De unde a venit ideea cu animalele ?

“Va exista un amplasament de mufloni fiindcă vrem să avem un parc în care oamenii să se simtă bine, dar și animale interesante: rațe și mufloni, ambele specifice Dobrogei. O zona lacustră ce prezintă un ecosistem deltaic și o zona mai ridicată, să-i spunem “puțin montană” ce prezintă un ecosistem al munților Dobrogei, vechii Munți Hercinici (aici vom ține muflonii). Au spațiu mare, au o căsuță, au hrănitori, condiții bune de viață și de vizibilitate. Ce bine o să avada muflonii tot Lacul Tăbăcărie și ce bine o să vadă vizitatorii, rățuștele ! Le-am făcut și băncuțe ca un fel de tribună…”, spune entuziasmat Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Conservarea spațiului verde joacă un rol vital în protejarea mediului. Spațiul verde îmbunătățește calitatea aerului și a apei iar copacii din parc elimina poluanții înainte de a ajunge în fluxurile locale. Cam asta vrea să facă Consiliul Județean care finanțează acest proiect, din “zestrea” Delfinariului.

“Investiția am început-o în această toamna fiindcă infrastructură trebuia făcută din toamna, aleile, plantările trebuiau făcute din toamna că să avem o garanție a prinderii materialului sădit iar în primăvară vom continuă cu amenajările de detaliu. Urmează să completăm și cu alt material saditor care are specificul de primăvară, aleile să le acoperim cu o piatră bătută, la fel, în primăvară” a declarat pentru Constanta NEWS, Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Investiția a costat aproape 300 de mii de lei, bani alocați de Consiliul Județean Constanța. Pare că în orașul nostru, preocuparea pentru protecția mediului este din ce în ce mai mare. Spațiile verzi diminuează stresul vieții urbane, “umanizează” orașul fiind plăcute din punct de vedere estetic, și chiar susțin odihna oamenilor. La final să mai spunem că parcuri de acest gen reprezintă și cea mai bună alegere și pentru joacă celor mici.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Comments

  1. Lucrarea a fost abandonată,cineva si-a însusit banii, iar pe teren au rămas ceva materiale si bineinteles nimic din ce este mentionat in articol.

    • @Puiu Valentin: între timp am avut parte și de un cod portocaliu de ninsoare și ger. Nu se putea lucra pe o astfel de vreme. Vom urmări și noi situația de la CMSN.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*